Dziwna zależność: „Best 2s” < „Avg Planing Speed”

Cześć Matthias,

Po moim niedawnym poście „WindSportTracker i „Wymuś pełne pomiary GNSS” w Androidzie” o prędkości i dokładności przejrzałem niektóre z moich ostatnich sesji i zauważyłem w ciągu ostatniego roku 2 przypadki, w których Best 2s było niższe niż Best 5s, przy czym w 1 z tych 2 anomalii różnica była niebagatelna (-1.3 mph, -0.3 mph), co skłoniło mnie do zastanowienia, czy te liczby mają jakąś dokładność +/-, czy też to wynik jakichś błędnych punktów danych.

Pełne zastrzeżenie:

• Obie te sesje były słabe, o niskiej prędkości, niekoniecznie warte twojego czasu na rozwiązywanie problemów.
  • Uruchomiłem obie w analizatorze v15.
  • Windsurfuję z moim Google Pixel 7a w wodoszczelnym etui wsuniętym między kamizelkę ochronną a piankę, z oczywiście „brakiem czystego widoku nieba”, z wyjątkiem sesji na Bonaire, która nie wymaga pianki, tylko koszulki przeciwsłonecznej :wink:.
  • To było zanim dowiedziałem się o {} opcjach deweloperskich w Androidzie „Wymuś pełne pomiary GNSS”, więc było WYŁĄCZONE.

Zakładam, że:

• przy pracy cyklicznej Best 2 opiera się na najlepszych 2 i tylko 2 kolejnych punktach danych,
  • przy pracy cyklicznej Best 5 opiera się na najlepszych 5 pierwszych i ostatnich punktach danych, oddalonych o 5 sekund.

Dzięki za twoje spostrzeżenia

Guislain

Cześć,

Dzięki za zrzuty ekranu. Jeśli dobrze je odczytałem, Twój wskaźnik Avg planing speed jest wyższy niż Best 2s, co nie powinno być możliwe. O to ci chodziło?

Dla wyjaśnienia: Avg planing speed to osobny wskaźnik niż Best 5s (który znajdziesz w Speed Details), więc te dwie wartości mogą się od siebie różnić.

Jeśli problem dotyczy Avg planing vs. Best 2s, to jest to błąd w sposobie obliczania Avg planing speed, a nie problem z Twoimi zarejestrowanymi danymi. Czy mógłbyś wysłać mi oryginalny plik (Download → Original) dla jednej lub obu sesji?
support@sunbits.de
To pozwoli mi odtworzyć problem i naprawić obliczenia.

Dzięki!

Dzięki za przesłanie plików, co ułatwiło namierzenie problemu.

Twoje fazy planowania w tych sesjach są bardzo krótkie, zazwyczaj trwają zaledwie kilka sekund. Wpływa to na liczby na dwa sposoby:

• Najlepsze 10 s i najlepsze 2 s analizują dowolne okno o tej długości, niezależnie od tego, czy akurat planowałeś, czy nie. Przy bardzo krótkich zrywach planowania, te okna obejmują wolniejsze sekcje.
  • Średnie planowanie liczy tylko czas, w którym faktycznie planowałeś, więc nie jest zaniżane przez wolniejsze sekcje.

Metryki są również obliczane nieco inaczej. Przy tak krótkim planowaniu oba te efekty mogą spowodować, że najlepsze 10 s, a nawet najlepsze 2 s spadną poniżej Twojej średniej prędkości planowania. Nic nie jest nie tak z Twoim nagraniem. To szczególny przypadek sposobu definiowania liczb.

Ponieważ mylące jest widzenie najlepszych 2 s poniżej średniej planowania, dostosuję obliczenia, aby to się już nie zdarzało.

Dzięki jeszcze raz za zgłoszenie!