Statystyki błędnych skrętów

Cześć,

Wiem, że ten temat był już przeze mnie poruszany i został przesłany plik GPX z sesji do analizy.

Niestety po wprowadzeniu ulepszeń w aplikacji statystyki nadal są nieprawidłowe — i nie chodzi tylko o kilka zwrotów, większość jest błędna :pensive_face:.

Kierunek wiatru jest prawidłowy, ale nawet jeśli zmienię go o kilka stopni w górę lub w dół, nie ma to większego wpływu.

Czy muszę zrobić w aplikacji coś, czego obecnie nie robię?

Dziękuję

Czy używasz wersji 2.0.24? Od tej wersji kierunek wiatru edytuje się za pomocą edytora pogody – nie tak jak poprzednio.

Czy dostosowałeś tam kierunek wiatru? Co najmniej punkt początkowy i końcowy sesji muszą być edytowane, aby interpolacja mogła zadziałać.

Jakim urządzeniem nagrywałeś i czy rejestracja GPS była ustawiona na 1 sekundę? Przy dłuższych odstępach czasu analiza zwrotów wyraźnie traci na jakości.

Chodzi o windsurfing z powolnymi zwrotami?

Śmiało wyślij mi plik GPX z tej sesji – wtedy będę mógł to konkretnie sprawdzić.

Dziękuję za odpowiedź.

Korzystam z najnowszej wersji.

Używam zegarka Garmin Fenix Pro Solar. Rzeczywiście mam ustawiony interwał na 1 sekundę.

Statystyki zaczęły się wyraźnie pogarszać dopiero w najnowszej wersji.

Ogólnie mogę nieprawidłowo wykonać 20–30% zwrotów, zarówno ruf, jak i zwrotów przez sztag. Aplikacja jednak zwykle oznacza większość moich zwrotów jako nieudane.

Niezależnie od tego, czy nieznacznie koryguję kierunek wiatru, nic istotnego się nie zmienia.

Statystyki pokazują, że w 2026 roku zwroty zaczęły wychodzić znacznie gorzej, co nie jest prawdą.

Wcześniej wysłałem ślad, ale nic się nie zmieniło.

Rozumiem, że prawidłowe obliczenie wszystkich statystyk może być skomplikowane, ale moje statystyki pokazują wręcz katastrofalne wyniki. Nie jestem świetnym windsurferem :laughing:, ale też nie jestem aż tak kiepski :sweat_smile:

Mam ten sam problem. Jak zmniejszyć prędkość lotu? 10 km/h to za dużo dla wingfoila. Moje skrzydło przy 8 km/h jeszcze leci.

Dzięki za szczegółowe uwagi i zrzuty ekranu.

Jeszcze raz przyjrzałem się plikowi sesji, który przesłałeś w maju — tym razem przy użyciu najnowszego analizatora. Ręcznie sprawdziłem każdy manewr i analiza zgadza się z tym, co pokazują dane GPS: zgodnie z zapisanymi danymi nie powiodło się 31% zwrotów przez rufę i 62% zwrotów przez sztag. Mogę pracować tylko na podstawie tego, co pokazują ślady GPS — a właśnie to wynika z danych dla tej sesji.

Kilka kwestii, które warto wyjaśnić:

Plik z maja a obecne sesje. Ten plik ma już kilka miesięcy. Jeśli gorsze statystyki widzisz konkretnie w 2026 roku, potrzebowałbym rzeczywistych plików sesji z tych sesji, które Twoim zdaniem są błędne — a nie starszych plików. Możesz przesłać mi kilka nowszych?

Porównanie lat 2025 i 2026. Jest całkiem możliwe, że starsze sesje zostały obliczone przy użyciu wcześniejszej wersji analizatora. Jeśli tak, porównanie nie jest w pełni miarodajne — stara wersja mogła pomijać niektóre manewry albo oceniać je inaczej. To mogłoby wyjaśniać, dlaczego statystyki za 2025 rok wyglądają znacznie lepiej niż te za 2026 rok, mimo że Twój sposób żeglowania się nie zmienił.

Żeby móc posunąć sprawę do przodu, potrzebowałbym aktualnych plików sesji z tych sesji, w przypadku których uważasz, że wykrywanie jest wyraźnie błędne. Bez nich nie mogę stwierdzić, czy chodzi o błąd, czy dane są prawidłowe.

Próg prędkości lotu nie jest konfigurowalny — i zostało to zrobione celowo. Gdyby każdy użytkownik ustalał własny próg, statystyki stałyby się kwestią indywidualną i straciłyby porównywalność. Cały sens polega na tym, aby porównanie miało rzeczywistą wartość: jeśli twój znajomy mówi, że spędził 98% czasu w locie, a ty — 99%, oznacza to, że rzeczywiście byłeś nieco lepszy.

Próg nie wynosi arbitralnie 10 km/h — opiera się na pomiarach. Są foile, które unoszą się nieco wcześniej, i takie, które robią to później. Najważniejsze jest jednak to, że nikt nie leci dokładnie z minimalną prędkością oderwania. Gdy tylko znajdziesz się w powietrzu, poruszasz się już o kilka km/h szybciej. Krótki moment, w którym foil odrywa się od wody i nabiera prędkości, jest tak krótki, że można go pominąć — a ponieważ dotyczy wszystkich w takim samym stopniu, statystyki pozostają porównywalne i wiarygodne.

Jeśli jednak w twoich sesjach coś wygląda nieprawidłowo, najlepiej sprawdzić to na rzeczywistych danych. Czy możesz wysłać plik sesji na adres support@sunbits.de?

Dziękuję za odpowiedź.

Jeśli chodzi o sesję z maja, aplikacja sklasyfikowała jako nieudane zwroty przez rufę to, co wyraźnie było zwrotami przez dziób, z kształtem zwrotu przez dziób i liniami kierunkowymi.

W porządku, nie ma potrzeby analizowania żadnej bieżącej sesji.

Z poważaniem