Nie można załadować pliku gpx z Windsporttracker do Garmin Connect

Zawsze śledzę równolegle w Windsporttrackerze i z Garmin Fenix. Głównie dlatego, że w Garmin Connect można lepiej analizować częstotliwość i długość odcinków dryfowania oraz tras (wszystko inne podoba mi się w Windsportrackerze znacznie bardziej - świetna aplikacja!) oraz jako dodatkowe zabezpieczenie. Podczas dzisiejszej sesji mój Garmin Fenix przerwał nagrywanie w połowie, więc chciałem przesłać plik GPX z Windsportracker. Niestety, zawsze otrzymuję komunikat o błędzie podczas przesyłania. Czy istnieje rozwiązanie tego problemu?

Witaj Thomas,

Dziękuję za opinię.
W moim przypadku obecnie postępuję tak samo jak ty, ale nowa wersja sprawi, że będzie to znacznie łatwiejsze.

Wg mojej wiedzy Garmin akceptuje jedynie pliki GPX 1.1. WST natomiast wykorzystuje pliki GPX 1.0, ponieważ tylko te zawierają wystarczające dane. GPX 1.1 został zredukowany do minimum, a wszelkie dodatkowe informacje, takie jak prędkość, należy dostarczyć poprzez własne rozszerzenia.
Można jedynie przekonwertować plik GPX WST za pomocą innego programu na GPX 1.1, ale wtedy utracimy wszystko oprócz współrzędnych, co oznacza, że prędkości będą mogły być w Garmin wyświetlane błędnie.

W wersji 2 można teraz eksportować pliki GPX 1.0 i GPX 1.1.
Te pliki ściśle przestrzegają standardów, więc import nie powinien już stanowić problemu.