Miałem wczoraj świetną sesję w moim zwykłym miejscu w słoneczny dzień, ale niestety aplikacja nie zarejestrowała jej. Zapisana została tylko część z momentu, gdy chodziłem wokół i przygotowywałem się do wejścia do wody.
Mój telefon był w tej samej kieszeni i w tej samej orientacji, co podczas poprzednich 64 sesji, które aplikacja pomyślnie zarejestrowała.
Zauważyłem również, że zarejestrowana część ma ocenę jakości danych „bardzo słaba”. Każda poprzednia sesja miała doskonałą jakość danych, więc to jest nietypowe. Jedną z rzeczy, które mogą mieć znaczenie, jest to, że zaktualizowałem aplikację tuż przed wejściem do wody.
Jeśli wyślę wam plik sesji, czy będziecie w stanie ustalić, czy pozostałe 4,5 godziny nigdy nie zostały nagrane, czy dane mogą być jeszcze do odzyskania?
Czy mógłbyś/mogłabyś przesłać oryginalny plik sesji na adres support@sunbits.de? Przyjrzymy się bliżej.
Kilka pytań, które pomogłyby zawęzić problem:
Czy wiesz, z której wersji aktualizowałeś/aś (np. z 2.0.21 do 2.0.22, czy z wcześniejszej wersji)?
Z jakiego telefonu i jakiej wersji Androida korzystasz?
Z jakiej kieszeni i w jakiej orientacji telefonu zazwyczaj nagrywasz?
Czy zaszły jakieś zmiany w Twoim telefonie (np. aktualizacja systemu operacyjnego) między ostatnią udaną sesją a wczorajszą?
Dodatkowo, jeśli sprawdzisz wykres prędkości w aplikacji — czy pokazuje dane obejmujące pełne ~4,5 godziny? Jeśli tak, wygląda na to, że nagrywanie trwało cały czas, tylko z powodu słabej jakości GPS, a nie zostało przerwane wcześniej.
Czy wiesz, z jakiej wersji zaktualizowałeś aplikację (np. z 2.0.21 do 2.0.22, czy z wcześniejszej wersji)?
Aktualizuję ją od razu, gdy poprosi o aktualizację. Zakładam, że aktualizacja była z wersji 2.0.21.
Z jakiego telefonu i wersji Androida korzystasz? Samsung S26 ultra
W jakiej kieszeni i orientacji telefonu zazwyczaj nagrywasz? Przednia kieszeń kamizelki WIP wing impact vest. Ekran jest skierowany w moją stronę, telefon leży na boku. Tak jest od samego początku.
Czy zaszły jakieś zmiany w Twoim telefonie (np. aktualizacja systemu operacyjnego) między Twoją ostatnią udaną sesją a wczorajszą? W środę była aktualizacja systemu operacyjnego.
Dodatkowo, czy jeśli sprawdzisz wykres prędkości w aplikacji — czy pokazuje dane obejmujące całe ~4,5 godziny? Jeśli tak, wygląda na to, że nagrywanie trwało cały czas, tylko z niską jakością GPS, zamiast zatrzymać się wcześniej.
Dane pokazują tylko 16 minut. Kiedy wyjąłem telefon z kieszeni pod koniec sesji, zauważyłem, że czas nagrany na ekranie nagrywania pokazywał 4h34m. Następnie nacisnąłem „stop” i zauważyłem, że nagrywanie się nie powiodło.
Początek wygląda dobrze, ale wartości stają się niekonsekwentne w połowie nagrania, co również wyjaśnia bardzo niską ocenę jakości danych.
Wzorzec wskazuje na problem z chipem GPS, a nie z zasięgiem: przy słabym sygnale zwykle obserwuje się wahania dokładności i stopniowy spadek. Tutaj jest odwrotnie — stała, niezmienna, niezwykle niska dokładność (400-1000 m) przy niezwykle wysokiej liczbie satelitów (62), przy prędkości/kursie zablokowanym na 0. Taka kombinacja nie pasuje do problemu z zasięgiem.
Z tego powodu nie możemy nic naprawić po naszej stronie — bez co najmniej kilku użytecznych surowych danych GPS sesji nie można odzyskać ani naprawić. Przykro mi .
Jedna rzecz, którą możesz spróbować: całkowicie wyłącz telefon, odczekaj 30 sekund, a następnie włącz go ponownie. Nagraj krótką sesję na zewnątrz — spacer lub jazdę samochodem, cokolwiek z otwartym niebem — i sprawdź, czy GPS wygląda normalnie. Jeśli tak, powtórz test później. Jeśli wszystko będzie w porządku, chip GPS prawdopodobnie potrzebował tylko ponownego uruchomienia. Jeśli ponownie się nie powiedzie przy pierwszej próbie, będziemy musieli zbadać dokładniej, aby wyizolować problem — chociaż jeśli okaże się, że to sam chip, nie będzie dostępnej naprawy z naszej strony.