Wersja analizatora

Cześć Matthias :waving_hand:

Mam wrażenie (ale potwierdź, czy mam rację), że analiza działa lokalnie na naszych telefonach. Być może również na stronie internetowej, gdy szuka się dużego ekranu.

Nieźle rozwinąłeś analizator (:+1: :+1: :+1:). Dziś w moim notatniku mam ślady, które są podpisane od V8 do V15.

Czy dałoby się zrobić przetwarzanie wsadowe, aby zaktualizować wszystko przy użyciu najnowszego analizatora?

Batch mógłby nawet być osobnym programem?

To pytanie nie jest pilne — to po prostu intelektualna ciekawość :wink:

Życzę Ci dobrego dnia

Cześć,

Dziękuję za pozytywną opinię!

Analiza odbywa się na naszych serwerach, a nie lokalnie na urządzeniu — aplikacja wysyła surowe dane GPS i otrzymuje w zamian wyniki.

Myślałem o ponownym przetwarzaniu wsadowym z użyciem najnowszego analizatora, ale jest kilka powodów, dla których ta funkcja jeszcze nie istnieje: wymaga dużej ilości zasobów, a przede wszystkim zmieniałaby statystyki użytkowników bez wyjaśnienia. Jeśli Twoje wyniki zmieniają się bez wyjaśnienia, może to być dezorientujące. Obecne podejście — ręczne ponowne przetwarzanie sesja po sesji — sprawia, że użytkownik, który je uruchamia, rozumie, dlaczego jego statystyki się zmieniły.

Mimo to chcę kiedyś zbudować tę funkcję w odpowiedni sposób, z przejrzystym interfejsem wyjaśniającym, co się wydarzy, zanim rozpocznie się ponowne przetwarzanie. Nie mogę jeszcze podać żadnego terminu — wciąż zastanawiam się nad najlepszym sposobem implementacji.

Jeśli chcesz, żeby ta funkcja otrzymała wyższy priorytet, zagłosuj w tym wątku — pomoże mi to ocenić zapotrzebowanie.

Dziękuję, Matthias, za odpowiedź.

Rozumiem obciążenie serwerów (w poprzednim życiu, bardzo dawno temu, byłem informatykiem :wink:).
Jestem wręcz zaskoczony świetnymi czasami odpowiedzi mimo scentralizowanych obliczeń (właśnie dlatego o to zapytałem). Widzę inne aplikacje, które potrzebują mnóstwa czasu, żeby wyświetlić statystyki sesji, ponieważ padają ofiarą własnego sukcesu w stosunku do wydajności serwerów (i kosztów, które się z tym wiążą).

Nie, naprawdę nie potrzebuję, żeby nadano temu wyższy priorytet.

Jest natomiast jedna kwestia, której nie wyjaśniłem jasno: chodziło mi o to, żeby użytkownik mógł zażądać przetworzenia wsadowego wszystkich swoich sesji. Dzięki temu wie, dlaczego jego statystyki się zmienią, ponieważ to on zleca przetwarzanie, klikając opcję w menu.
Aby zapewnić płynne działanie serwera, ten proces wsadowy mógłby próbować wykonywać przeliczenia asynchronicznie, z niskim priorytetem, i wysyłać powiadomienie po zakończeniu zadania.

To wszystko są tylko pomysły, którymi się z Tobą dzielę (choć myślę, że masz już mnóstwo pomysłów na ulepszenie swojego dzieła :wink:).
Naprawdę nie czuj żadnej presji w związku z pomysłami na ulepszenia, które mogę Ci przesyłać. Już teraz jestem w pełni zadowolony z obecnego działania WST :ok_hand: