Kolorowe ślady prędkości

Witaj,
czy mógłbyś mi przekazać dolną i górną prędkość dla każdej zmiany koloru wyświetlanej?
To byłoby bardzo przydatne do analizy po sesji.
P.S. Jestem wing-foiler’em
Dzięki
Sergio

Witaj Sergio.

biały kolor zawsze wskazuje prędkość bez planowania/pływania na desce.
Następnie zaczyna się od kolorów niebieskich, w zależności od dyscypliny - prędkość planowania/pływania na desce.
Odcień zielony (z niebieskim) oznacza prędkości od 20 km/h co 5 km/h.
Kolory zmieniają się z zielonego na żółty, pomarańczowy, czerwony, różowy, fioletowy i jasnoniebieski dla wszystkich prędkości powyżej 85 km/h.

Dla ciebie jako wingfoilera:

ciemne kolory niebieskie oznaczają 10 do 20 km/h,
kolory zielone są od 20 do 35 km/h,
a kolory żółte są od 35 do 50 km/h.

Czy to pomaga?

Dodaę legendę na mapie w następnej dużej wersji.

Witaj,
i dziękuję za wyjaśnienie, faktycznie pomaga to!
Jeśli mogę zasugerować pewne możliwe ulepszenia: na podstawie nagranych sesji zauważyłem, że minimalna prędkość lotu wynosi około 7-8 km/h, więc byłoby świetnie, gdyby każdy użytkownik mógł ustawić swój własny próg.
Inna rzecz, którą zauważyłem: większość czasu lotu mieści się w zakresie od 18 do 35 km/h, więc moim zdaniem w tym zakresie częstsza zmiana kolorów (np. co 5 km/h) byłaby przydatna.

Dziękuję ponownie i gratuluję udostępnienia tej wspaniałej aplikacji.
Sergio

Cześć,

czy jesteś pewien, że już lećsz z prędkością 7 km/h? jaki rodzaj folii użyłeś?
Powodem, dla którego prędkość jest stała, jest to, że wszyscy mogą się porównywać ze wszystkimi. Gdyby ktoś dostosował prędkość płynięcia do 1 km/h, statystyki nie byłyby już porównywalne z kimś, kto ustawił ją na 20 km/h.

Zmiana następuje co 5 km/h, ale z nieco innym odcieniem. Czyli z niebieskiego zmienia się na zielony, na żółty itd. Jeśli przybliżysz, zobaczysz kolory pośrednie.
Jestemy już nad bardzo dużą aktualizacją, która również przyniesie pewne ulepszenia w tym zakresie.

Z wykresów prędkości, takich jak załączony (w węzłach), nie jestem pewien, ale dość pewny, że latać mogę z prędkością około 7 km/h; jednak jak najszybciej spróbuję nagrać jakiś bieg z jak najniższą prędkością, aby być bardziej pewnym tego.
Screenshot_2021-10-29-19-18-53-04_f7a8699fd6d398fa3c463825b03bcd29|453x500
Aktualnie używam trzech żagli Gong Curve: 2100, 1900, 1450 (z różnymi prędkościami minimalnymi).
Jeśli chodzi o porównanie z innymi osobami, czy to funkcja aplikacji? (jak Strava?) Być może przegapiłem tę funkcję…

Wykres prędkości jest w węzłach. Widzisz tam zieloną linię. Ta linia wskazuje prędkość płynięcia poziomego.
W wykresie jest ona poniżej 6 węzłów. Jak pokazuje wykres, wygląda na to, że leciałeś nawet szybciej niż 6 węzłów.

Aby dowiedzieć się dokładnej prędkości startu, wykonaj następujące czynności:

o idź do ustawień,
tam włącz informację zwrotną audio.
ustaw minimalną prędkość na 4 km/h.
ustaw stosunek informacji zwrotnej na 1s.

teraz, gdy jesteś na wodzie. zwiększ głośność do maksimum i słuchaj informacji zwrotnej, gdy startujesz.
powtórz start kilka razy, aby upewnić się, że słyszysz tę samą prędkość.

Po sesji powiększ wykres prędkości, teraz sprawdź, czy prędkość, którą usłyszałeś, jest poniżej zielonej linii, czy równa jej lub powyżej.

Ok, żagle są bardzo duże. zobaczmy, co wyjdzie po sprawdzeniu z informacją zwrotną audio.

Porównanie to funkcja, tak, ale na razie jest to rodzaj porównania manualnego. Więc musisz albo podać wartości, pokazać ekran lub udostępnić zrzut ekranu swojemu kumpli.
Ale obecnie pracuję nad ulepszeniem tej funkcji.

OK, dziś wykonałem test, którego sugerowałeś;
nawet jeśli tuż przed i podczas startu było zbyt głośno, aby usłyszeć prędkość, zaraz po startowaniu wyraźnie usłyszałem kilka 13 i 14 (km/h), więc teraz jestem pewien, że latałem z prędkością około 7 węzłów z 1450 folia.
Proszę zobacz załączane zrzuty ekranu jako dowód (jeden w km/h, drugi w węzłach), gdzie zarejestrowano nawet kilka 12,.. km/h.
Widzę, że teraz na wykresie linia prędkości planingowej jest wyświetlana na poziomie 10 km/h; przypuszczam, że ją zmieniłeś?

Uwaga: również doceniłbym, gdyby inni wingfoilerzy na tym forum mogli podzielić się swoimi “rekordami niskiej prędkości” :slightly_smiling_face:

Świetnie :slightly_smiling_face:
nic się nie zmieniło, było tak wcześniej. Może dlatego, że przełączyłeś się na km/h, teraz jest to bardziej jasne. Zrzut ekranu pokazuje, że prędkość płynięcia bardzo dobrze pasuje do Twojej prędkości startu :slight_smile:

Linia prędkości płynięcia jest zawsze pokazywana. Może, jak wcześniej, nie wybrałeś Wingfoil jako dyscypliny, co jest powodem, dla którego była wyższa.

Tak, teraz zdaję sobie sprawę, że nieco pomyliłem Km/h z węzłami.
Dziękuję