Część oznaczeń obrotów jest błędnie klasyfikowana jako nieudane zwroty w statystykach zakrętów.
Ścieżka zwrotu wyraźnie pokazuje skręt pod wiatr, co można rozpoznać po „kształcie trójkąta” i przecięciu linii kierunkowych, a także braku zaokrąglonej ścieżki bez przecinających się linii, która wskazywałaby na zwrot przez rufę.
Dodatkowo, wśród zakrętów faktycznie oznaczonych jako zwroty przez rufę, liczba nieudanych nie jest prawidłowa.
którą wersję analizatora użyłeś? Możesz to sprawdzić, otwierając sesję i przewiń w dół do sekcji informacji.
Klasyfikacja tak/przed wiatrem również zależy od ustawienia kierunku wiatru — nawet stopień lub dwa mogą zmienić wynik przy granicznych manewrach, więc warto najpierw to dostosować.
Jeśli problem będzie się powtarzał, proszę wyślij oryginalny plik (ikona kotwicy w sekcji informacji) na adres support@sunbits.de, abym mógł przyjrzeć się temu bliżej.
Używam wersji v12 aplikacji, a jakość pokazuje się jako 1,4 — bardzo dobra.
Aplikacja nadal zlicza zwroty przez sztag jako nieudane zwroty przez rufę.
Dostosowałem kierunek wiatru, ale wciąż sporo zwrotów przez sztag jest błędnie kwalifikowanych jako nieudane zwroty przez rufę.
Podczas ponad 2-godzinnej sesji na lewym halsie zrobiłem tylko dwa zwroty przez rufę, a cała reszta to były zwroty przez sztag. Na prawym halsie zrobiłem tylko jeden zwrot przez sztag, a reszta to były zwroty przez rufę. Liczba s-jibes wydaje się dość dokładna — 32, ale zwroty na lewym halsie pokazują się jako 12 p-tacks i 20 p-jibes. Problem wydaje się dotyczyć głównie tych 20 p-jibes. To powinno być dodatkowe 20 p-tacks. Na śladzie wyraźnie widać zwrot przez sztag, nawet nie jest to zbliżone do łuku zwrotu przez rufę.
Normalnie nie przejmuję się tą metryką, ale wczoraj celowo robiłem tylko zwroty przez sztag na lewym halsie i zwroty przez rufę na prawym.
wersja 2.0.20 jest już dostępna — zawiera ulepszony algorytm wykrywania manewrów oparty na pliku, który przesłałeś, więc Twój przypadek bezpośrednio przyczynił się do tej poprawki. Dzięki za to.
Aktualizacja wprowadza też automatyczne wczytywanie danych o wietrze i pogodzie, co powinno wyeliminować ręczne zgadywanie kierunku wiatru. Zmiany wiatru są teraz śledzone przez całą sesję, więc zmienny kierunek wiatru również jest obsługiwany poprawnie. Jeśli domyślna rozdzielczość godzinowa nie jest wystarczająco dokładna, możesz ręcznie edytować dane pogodowe w odstępach 10-minutowych bezpośrednio w sesji.
Byłoby świetnie, gdybyś dał znać, czy to rozwiązuje u Ciebie problem.