Ustaw prędkość płynania

Czy użytkownik mógłby ustawić Prędkość Planowania dla każdej sesji. Wingfoil planeuje dość nisko w zależności od fólia.

Witaj,

użytkownicy nie mogą zmieniać szybkości planowania. Powód to to, że ekrany/sesje powinny być porównywalne między użytkownikami.

Jednak aby uzyskać odpowiednie statystyki dla Wingfoila, po prostu przejdź do ekranu edycji sesji, tam zmień dyscyplinę, przewiń listę dyscyplin na sam koniec, a tam znajdziesz Wingfoil.

czy to ma sens?

Witam
Bardzo niewiele moich zmian kursu jest klasyfikowanych jako planing (to dość przygnębiające). Miałem kilka sesji, w których myślałem, że wyjechałem na płaszczyźnie z większości zmian kursu, ale okazało się, że nie są one uważane za planing.
Nie jestem pewien, czy próbkowanie mojego zegarka nie jest wystarczająco szybkie, ale byłoby miło mieć możliwość dostosowania minimalnej prędkości planingowej, ponieważ niektóre deski startują na niższych prędkościach niż inne.

Proszę, zastanów się ponownie nad decyzją “żaden użytkownik nie może zmienić planowanej prędkości”.
Jestem pewien, że jeśli zapytamy wszystkich użytkowników aplikacji, większość z nich chciałaby zmienić planowaną prędkość.
Nie interesuje mnie porównywanie moich danych z danymi innych użytkowników.
Niech wszyscy użytkownicy zagłosują w tej sprawie.
Dziękuję.

Witaj @John_Dyson,
Czy mógłbyś wysłać mi przykładowy plik na adres: support@sunbits.de?
Jakie urządzenie użyłeś do nagrywania?
Czy byłeś na żaglu lub żagiel?

Prędkość planowania jest bardzo podobna dla wszystkich desek, różnica polega tylko na tym, że niektóre deski przyspieszają łatwiej/szybciej do prędkości planowania niż inne. Prędkość planowania różni się tylko w klasach żagli, ponieważ mają one bardzo różne wymiary.
Deski wiatrowe, mimo że mają różne wymiary, prędkość planowania różni się tylko w okolicy 0,0…

Wyślij mi plik, a ja się przyjrzę. Ale planowanie w zwrotach jest trudne. Nie chodzi o to, aby wyjść z zwrotu na planowanie, ale o to, aby planować podczas wykonywania zwrotu.
Czy to ma sens?

Tak. Lubię porównywać swój sukces w wykonywaniu zgięć na falistych wodach mojego lokalnego jeziora z tymi, którzy mają luksus płaskich wód! :smiley: (mamy płatsze wody na brzegach, ale tam nie ma wiatru).
Właściwie chcę porównywać tylko swoje własne sesje, aby zobaczyć, co działa, a co nie.
Chciałbym mieć możliwość zmiany prędkości planowania, nawet jeśli tylko do własnego podglądu. (BTW - w miejscach z płaską wodą zazwyczaj wychodzę z planowania z większości zgięć).
Na jaką prędkość jest to obecnie ustawione? Wygląda na około 14mph - co wydaje się trochę surowe. Mam deski od Formuły do 70l wave, czy wszystkie naprawdę planują z taką samą prędkością?
Całą resztę aplikacji uwielbiam BTW.

Witaj John,

Rozumiem Twoje żądanie, ale ideą aplikacji jest możliwość porównywania. Gdyby taka funkcja istniała, każdy użytkownik by jej używał, a tym samym sesje nie byłyby już porównywalne. Ponadto zniknęłoby zaufanie do aplikacji, ponieważ nikt nie będzie wiedział, jak każdy skonfigurował swoją prędkość planowania.

Jeśli spojrzysz na wykres prędkości, zobaczysz, gdzie znajduje się prędkość planowania dla Twojego sportu i dyscypliny.

Czy to ma sens?

Witam,

Uwielbiam prostotę i bogactwo funkcji aplikacji, a także to, że nie prosi o dane osobowe (np. wagę).

Chciałbym również mieć możliwość dostosowania prędkości planowania dla windsurfingu (i windfoilingu), a powód nie polega na sztucznym podwyższaniu procentów planowania, które jest dla mnie drugim najważniejszym wskaźnikiem po maksymalnej prędkości, zaś trzecim są manewry planowania (i to dość trudne do uzyskania…), ale dlatego, że nie wszystkie deski planują z taką samą prędkością.

W rzeczywistości wielu producentów reklamuje zdolność swoich desek do „wczesnego planowania”, i mogę potwierdzić, że moja deska BIC Techno WindFoil 130L freeride planuje wcześniej niż moja deska BIC Techno 160L, czy była deska Mistral Malibu 185L lub deska Windsurfer LT 227L.
Wierzę, że objętość deski i kształt kadłuba sprawiają znaczną różnicę, podobnie jak długość żagla, choć to może być zbyt wiele wymagań.

Gdy spojrzy się na wykresy wiatru dla konkretnej deski (i żagla), oczywiste jest, z jaką prędkością każda deska wchodzi na płaszczyznę i uwalnia się od oporu. Przyrost prędkości dość dokładnie wskazuje ten moment.
Dla mojej deski BIC Techno WindFoil 130L jest to wyraźnie poniżej domyślnych 11 mph w aplikacji i poniżej 8 mph, prawdopodobnie około 7 mph przy żaglaniu.
W mojej opinii, ta różnica 4 mph znacząco zniekształci wskaźniki.

Funkcja #1: Jeśli nie możemy dowolnie dostosowywać prędkości planowania, co rozumiem, czy można ustawić różne domyślne prędkości planowania dla desek o różnych objętościach?

Umożliwiłoby to bardziej dokładne wskaźniki dla każdej deski.

Funkcja #2:
Inną opcją byłoby, aby aplikacja automatycznie wykrywała wzorzec analizując trasę GPX, co miałoby korzyść z uwzględnienia innych zmiennych, takich jak kształt kadłuba i długość żagla, na prędkość planowania.

Funkcja #3:
Ponieważ moja deska to deska windfoilowa, jak mogę rejestrować sesję żaglącą (z własnym progiem planowania) inaczej niż sesję foilingu (z własnym progiem lotu, a typy foilów tutaj naprawdę mają znaczenie)?

Kocham tę aplikację; mogłbym ją kochać jeszcze bardziej!
Dziękuję jeszcze raz,

Guislain

Cześć,

bardzo dziękuję za szczegółowe sugestie i wyjaśnienia na ten temat.

Nie mam dostępu do desek, o których mówisz, ale mogłem przetestować nowe Fun boards i model LT. Na podstawie moich obserwacji, prędkość po osiągnięciu planowania jest mniej więcej taka sama — ale przyspieszenie różni się znacznie. Ponadto, jeśli deska zaczyna planować tylko o 1–2 mph wcześniej, natychmiast przyspiesza ponad ten próg.

Na przykład, większość desek zaczyna planować przy około 10,76 mph. Ale jak już to robi, przyspieszają do co najmniej 13–14 mph. Aby utrzymać planowanie, musisz utrzymać prędkość na tym poziomie lub powyżej. Jeśli ledwo osiągniesz próg, nie będziesz w stanie go utrzymać — albo pompujesz i przyspieszasz, albo zwalniasz i spadasz z planowania.

Więc z punktu widzenia statystyk, to dałoby tylko kilka sekund więcej lub mniej czasu lub dystansu planowania.

Jeśli inny kształt deski naprawdę pozwala na znacznie wcześniejsze planowanie (co jest możliwe), uważam to raczej za różnicę w dyscyplinie niż w surowej prędkości deski. Deska LT, na przykład, ma swoją własną dyscyplinę — i może BIC powinien być traktowany podobnie.

W takim przypadku, jak używasz deski może się różnić, a dyscyplina będzie określać, czy uzyskujesz czas foilowania czy planowania.

Czy to ma sens?

Witaj Matthias,

Ma sens, że choć deska taką jak BIC Techno WindFoil 130L może zacząć planować wcześniej, potrzebujesz 11mph (lub czasami więcej), aby pozostać na płaszczyźnie.

Na przykład lubię utrzymywać prędkość 15mph, aby mieć pewność, że nie spadnę z płaszczyzny w lullu, więc rozumiem powód wyboru 11mph jako ogólnej zasady palca środkowego między 8mph a 15mph.

Z ciekawości, skąd wziąłeś liczbę 10.76mph?

Z drugiej strony, jest to również prawdą. Na przykład większe deski, gdy już są na płaszczyźnie, czekają na niej dłużej dzięki bezwładności. Jak wspomniałeś, większe deski przyspieszają wolniej i także zwykle zwalniają wolniej.

Wspomniałeś o różnych dyscyplinach, ale widzę tylko dwie (windsurfing i kitesurfing).

Funkcja #4: Czy możemy mieć dostępne wszystkie dyscypliny i dla każdej sesji (a nie domyślne ustawienia aplikacji), ponieważ niektórzy z nas mają różne rodzaje sprzętu i są wielodyscyplinarni:

• windsurfing (czyli finning)
  • windfoiling
  • kitesurfing
  • kitefoiling
  • wingfoiling (czyli winging)
  • wingSUPing (jeśli jest to dyscyplina)

z różnymi progami planowania/latanie dla każdej dyscypliny.

Dziękuję za szybką odpowiedź,

Guislain

liczba, którą otrzymałem z wielu pomiarów, z dokładnością do wysokiej precyzji gps.
coś, czego nie zabierzesz podczas windsurfingu, ale użyłem do testowania.
Podczas testowania wykonano to na wiele sposobów.
Widoczne jest to również na grafie prędkości, jest to punkt, w którym albo przyspieszasz, albo zwalniasz.

dla łodzi łatwiej jest to obliczyć, ale dla desek windsurfingowych lub skrzydeł nie działa to dobrze tylko z obliczeniami, ponieważ większe deski są o kilka centymetrów dłuższe niż krótsze deski.

Oh na ekranie, który udostępniłeś, jest sport. dyscyplina znajduje się w sesji. Podczas edycji sesji możesz ją wybrać. Wystarczy nacisnąć ikonę Freeride.

Tak, już jest. Obecnie tylko dwa sporty, a inne sporty są tworzone jako dyscypliny.

Z nadchodzącym V2 to już się zmieni.

Dziękuję, Matthias, za zwrócenie mojej uwagi na funkcję dyscypliny, o której nie wiedziałem.

Zmieniłem te sesje z “Freeride” na “Foil” i pojawił się komunikat “zaktualizowano statystyki”, choć nie widzę żadnej różnicy. Nadal napisane jest “Planning speed” vs “Foiling speed”; próg nadal jest ustawiony na 11mph, gdy flying zwykle występuje przy niższych prędkościach niż planing, a statystyki nie zmieniły się, przynajmniej według mnie.

W jakim miejscu mogę znaleźć różne “Speed thresholds” według dyscyplin?

Dzięki; było to bardzo pouczające,

Guislain

Po zmianie dyscypliny należy nacisnąć przycisk Zapisz. zmiany lotu na około 6,5 węzła

Istnieją 2 dyscypliny foil,
typowy foil, gdzie starty odbywają się z podobną prędkością jak planing.
To jest mierzalne, ponieważ foil musi unieść deskę. Te deski są zazwyczaj większe i dlatego potrzebują prędkości, aby móc się unieść.
Efekt jest taki sam, jak gdy podnosisz płaską dłoń z wody z góry, zauważysz krótkie opory.

Dyscyplina foil w lekkim wietrze jest dla foili, które wytwarzają więcej nośności i mogą unieść deski wcześniej, ale nie osiągają takiej szybkości.
Jeśli masz foil w lekkim wietrze, powinieneś użyć tej dyscypliny.

Możesz zobaczyć próg prędkości planing w grafie prędkości oraz na wykresie polarnym.

czy to działa?

Podoba mi się ta aplikacja, z wyjątkiem tego, że nie przyznaje mi punktów za gyby na fali… Wykonuję manewr zmiany postawy podczas lotu bez dotknięcia wody, a aplikacja mówi, że nie na fali lub przepaść… To bardzo zniechęcające po tym, co uważałem za świetną sesję…

Witaj,

jak nagrywasz sesje? Czy za pomocą samej aplikacji czy innego urządzenia?
Czy sprawdziłeś(aś), czy kierunek wiatru jest prawidłowy?
Czy wybrałeś(aś) dyscyplinę Wingfoil?

jeśli nic nie pomogło, możesz wysłać mi przykładowy plik na adres: support@sunbits.de

używam pixel 4a… nie wiem jak ustawić kierunek wiatru… sprawdziłem wing foil… próbowałem wyeksportować… eksport wszystkich plików GPX zepsuł moje zapisane sesje, mówią że import i trasy są białe…

Cześć, musisz otworzyć sesję, a następnie kliknąć trzy kropki (menu) w prawym górnym rogu i wybrać opcję zmiany kierunku wiatru.

Możesz sprawdzić kierunek wiatru przewijając w dół do wykresu biegunowego, fioletowa linia wskazuje kierunek, z którego wieje wiatr. Jeśli go zmienisz, musisz wrócić do listy sesji i ponownie otworzyć sesję.

Nie musisz eksportować sesji, aby wprowadzić zmiany. Eksportowanie służy tylko do udostępniania sesji lub utrzymania kopii zapasowej w przypadku utraty lub zmiany telefonu. Czy to pomaga?