Sesja rozpoczęła się, ale "zniknęła"

W zeszłą niedzielę zalogowałem się i zostawiłem aplikację włączoną z włączoną lokalizacją na telefonie.

Przybyłem do miejsca, w którym wiedziałem, że nie mam połączenia z internetem. Mogłem rozpocząć sesję. Wydawało się, że działa, ponieważ nagrywało przez kilka minut, więc założyłem telefon na ramię i pojechałem na windsurfing. Kiedy przestałem, chciałem zakończyć nagrywanie, ale nie znalazłem sesji, którą można było zatrzymać. Aplikacja tylko prosiła o zaakceptowanie warunków aplikacji. Aplikacja traktowała mnie jako nowego użytkownika, ponieważ nie miałem połączenia z internetem w tym miejscu. Gdy wróciłem do domu z połączeniem z internetem, mogłem zalogować się do aplikacji, ale nie mogłem znaleźć sesji, którą rozpocząłem w Wielkanocną niedzielę….

Witaj Ray,

chciałbym wyjaśnić — kiedy mówisz, że nie znaleziono sesji do zatrzymania: czy masz na myśli, że po powrocie z wody i otwarciu aplikacji zobaczyłeś tylko ekran z prośbą o akceptację regulaminu?

Jeśli tak, twoja sesja prawdopodobnie nie została utracona. Oto co zrobić:

Otwórz aplikację i przejdź do dziennika rejsu. W prawym górnym rogu obok słowa “Dziennik rejsu” zobaczysz ikonę podwójnej strzałki — naciśnij ją. (Fakt, że ta ikona jest widoczna, wskazuje na istnienie lokalnych sesji, które jeszcze nie zostały przeniesione do dziennika rejsu.) Spowoduje to przejście do ekranu nagrywania, gdzie powinna pojawić się lista lokalnych sesji — najprawdopodobniej tylko jeden wpis z datą w formacie rok-miesiąc-dzień-godzina.

Na końcu tego wpisu znajduje się kolejna ikona podwójnej strzałki. Naciśnij ją, aby przenieść sesję do dziennika rejsu. Jeśli sesja nie została prawidłowo zakończona, może być konieczne dwukrotne naciśnięcie.

Czy mógłbyś spróbować tych kroków i poinformować mnie, czy sesja pojawiła się w dzienniku rejsu?

Mam te same problemy z wersją 2. Po kilku minutach przestaje działać, jeśli nie ma połączenia z internetem, i skarży się na koniec okresu próbnego, mimo że mam założone konto. Może będzie trzeba wrócić do wersji 1, aby nagrać sesje

Tak, właśnie tak się stało.

Gdy naciskam ten ikonę podwójnej strzałki, przenosi mnie to na ekran nagrywania, ale tam nie ma żadnych sesji. Są 3 puste strony, a na każdej z nich widnieje tylko „oczekiwanie”

Dziękuję za potwierdzenie. Zidentyfikowałem błąd wpływający na nagrywanie offline, a jego naprawa jest już w toku — wkrótce zostanie wydana nowa wersja.

W przypadku ekranu nagrywania, który wyświetla tylko “oczekiwanie”: normalnie powinieneś widzieć przycisk Pauza na dole. Naciśnij ten przycisk, a następnie naciśnij Zatrzymaj — powinieneś wrócić do głównego ekranu, gdzie twoja sesja będzie widoczna. Jeśli nie widzisz przycisku Pauza, proszę wyślij mi zrzut ekranu tego, co widzisz, oraz podaj numer wersji zainstalowanej aplikacji (długie naciśnięcie ikony aplikacji na launcherze, naciśnięcie opcji “i” lub “Info”, a następnie przewinięcie na dół — powinieneś zobaczyć numer wersji, np. 2.0.16). Dodatkowo, jaki model telefonu posiadasz i którą wersję Androida masz zainstalowaną? To pomoże nam zawęzić problem.

Mogę wykonać Twoje instrukcje i przeprowadzić sesję, ale trwa ona tylko kilka minut. Pierwsze kilka minut. W wersji 1 zawsze włączałem oszczędzanie ekranu przed umieszczeniem telefonu w akwapacie i sesja kontynuowała się. Aby przypadkowo nie dotykać ekranu. Zrobiłem to również podczas mojej pierwszej sesji w wersji 2. Czy to mogło spowodować zakończenie sesji?

To świetnie się słyszy!

Co do długości sesji: tak, ekran zasilacza jest prawdopodobnie przyczyną. Gdy ekran się wyłącza, niektóre urządzenia agresywnie zabijają procesy w tle, aby zaoszczędzić baterię — to skróciłoby nagrywanie. Aby temu zapobiec, upewnij się, że optymalizacje baterii są wyłączone, a aplikacja jest dodana do listy aplikacji działających w tle.

Instrukcje dla Twojego konkretnego urządzenia można znaleźć tutaj:

Upewnij się również, że wszystkie uprawnienia aplikacji i powiadomienia są włączone.

Szybkie powiadomienie: poprawka dla błędu z nagrywaniem offline jest gotowa i została przesłana do Google i Apple na przegląd — czeka tam już około dnia. Powiadomię cię, gdy tylko stanie się dostępna.

Wersja Android 2.0.17 jest już dostępna. Naprawia problem z nagrywaniem offline.