Chciałbym wiedzieć, od jakiej prędkości manewr zmiany kierunku jazdy (jibe) w windsurfingu, wing surfingu i wind foilingu jest uważany za jazdę planingową lub lot?
Dane zbierane nie są koniecznie dokładne. Podczas mojego ostatniego wyjazdu na Mini Minimes 25 marca miałem nieudaną zmianę kierunku jazdy, mimo że upadłem znacznie częściej?
Kupiłem roczną subskrypcję, aby nagrodzić tę pracę nad rozwojem!
Witaj Sébastien, dziękuję za subskrypcję — bardzo doceniam!
Próg planingu/lot Jeśli otworzysz sesję i spojrzysz na wykres prędkości, zobaczysz czerwona kropkowana linia — to próg planingu/lotu dla Twojego sportu i dyscypliny. Podczas jiba celem jest utrzymanie się powyżej tej linii w całym zakręcie.
Dlaczego aplikacja może liczyć jibe jako udany, nawet jeśli spadłeś Aplikacja ocenia samo manewr — zakręt — a nie to, co dzieje się bezpośrednio po nim. Dwa powszechne przypadki, które prowadzą do pomyłki:
Foiling: Wykonujesz zakręt czysto, ale rozbijasz się podczas przełączania stóp po nim. Zakręt był jibe w locie; zderzenie było osobnym zdarzeniem.
Windsurfing: Utrzymujesz się na pasie przez zakręt, ale potrzebujesz kilku pomp na wyjściu, aby utrzymać prędkość w lullu. Sam zakręt był na pasie — to, co dzieje się w następnych kilku metrach, to zupełnie inna umiejętność.
Jest to celowe: pompowanie się z lullu i przełączanie stóp to techniki niezależne od tego, czy sam jibe został wykonany na pasie.
Dla ogólnego obrazu tego, jak udana była sesja, całkowity czas planingu/lotu i najdłuższy ciągły odcinek dają pełniejszy obraz niż tylko liczba jibe.
[cytuj cytat=WST, post:2, topic:470] Windsurfing: Podczas skrętu pozostajesz na desce, ale na wyjściu musisz zrobić kilka pomp doświadczalnych, aby utrzymać prędkość w zagłębieniu. Sam skręt odbywał się na desce - to, co dzieje się w kolejnych metrach, to zupełnie inna umiejętność.
[/cytuj]
Myślę, że w tym tkwi problem. Ja mówię o spadkach, a w miejscach, gdzie uprawiam windsurfing, jest prąd, więc aplikacja nie rozróżnia między zakończeniem jiba i brakiem wystarczającej siły wiatru do powrotu na desce oraz spadkiem, gdzie nadal wolno się poruszamy pod wpływem prądu.
Weźmy przykład mojej sesji - upadłem 6-7 razy, dla mnie to nie były udane jiby, ale aplikacja wykryła tylko jeden nieudany.
Moim zdaniem w wersji 1 aplikacja była bardziej trafna w tym względzie :myślałem:
Jeśli wpadniesz do wody, aplikacja powinna to wykryć niezależnie od prądu — prąd wpływałby tylko na ruch po upadku, podczas restartu.
Aby wyjaśnić, jak aplikacja klasyfikuje zwroty:
W pełni planujące/powietrzne — utrzymałeś prędkość przez całe skręcenie
Nieplanujące/ częściowo planujące — nie upadłeś, ale straciłeś płynność w pewnym momencie
Upadek — wpadłeś do wody, niezależnie od płynności
Jeśli możesz wysłać mi oryginalny plik sesji na adres support@sunbits.de, z przyjemnością przyjrę się. Możliwe, że algorytm wymaga dalszej optymalizacji lub występują pewne szczególne warunki na Twoim miejscu.
Dostępna jest nowa wersja analizatora (v10) z bardziej dostrajanym algorytmem, który lepiej wykrywa te przypadki.
Dziękuję za przesłanie pliku — bezpośrednio pomógł on poprawić wykrywanie.
Aby zastosować go do starych sesji, otwórz sesję, przewiń w dół do sekcji informacyjnej i naciśnij przycisk Przeanalizuj ponownie. Zobaczysz tam również powiadomienie, jeśli sesja nie została przeanalizowana przy użyciu najnowszej wersji. Alternatywnie, zmiana dyscypliny, sportu lub kierunku wiatru również spowoduje nową analizę.