W wersji 1 mogłem tworzyć notatki dotyczące ekwipunku. Były one także inteligentnie podzielone na setup high/medium/low. Notatki zostały przeniesione z wersji 2. Niestety, wydaje się, że w wersji 2 nie mogę już tworzyć nowych notatek ani modyfikować starych. Czy to prawda, czy mogę otworzyć, zmienić lub rozszerzyć notatki dotyczące ekwipunku gdzieś indziej?
masz rację: notatki dla wyposażenia w aktualnej wersji nie są jeszcze wyświetlane i nie można ich tworzyć od nowa.
W wersji 2 początkowy nacisk kładziony jest na etykiety. Idea stojąca za tym polega na tym, aby typowe ustawienia lub warunki nie ukrywać jako tekst w pojedynczej notatce, lecz strukturyzować je w sposób wielokrotnie wykorzystywalny.
Przykład:
Zamiast notatki “przy silnym wietrze ustawienie gniazda 2 dzioba” możesz utworzyć etykietę Silnowiatr-gniazdo2-dzioba i ustawić ją bezpośrednio dla wszystkich żagli, dla których to ustawienie ma sens.
Inną możliwością jest etykietowanie warunków, np. Silnowiatr, 20kn+, 15kn+, 10kn+ itd. Dzięki temu w filtrze możesz szybko sprawdzić, które zestawy sprawowały się dobrze przy danej prędkości wiatru. Etykiety można łączyć, np. 20kn+ + Fala, jeśli w padlinie używasz innego zestawu niż na jeziorze.
Zaletą tego rozwiązania jest to, że przez filtry znajdziesz odpowiednie zestawy znacznie szybciej niż gdyby takie informacje znajdowały się tylko w pojedynczych notatkach.
Mimo to rozumiem potrzebę klasycznych notatek. Pole do tego celu jest już przygotowane, a istniejące notatki z High, Mid i Low zostały tam zmigrowane. W jednym z kolejnych aktualizacji dodałem ponownie wyświetlanie i edycję notatek.
dziękuję za odpowiedź. Wyjaśnienie etykiet jest interesujące, nie rozumiałem tego wcześniej w ten sposób. Spróbuję to przetestować i jestem ciekawy, gdzie mogę użyć etykiet.
Notatki są u mnie specyficzne dla żagla i desek, i lubię zapisywać ustawienia: stopa masztu, przedłużenie, róg żagla. Ponieważ fiord nie ma strefy stojącej i nie ma plaży w pobliżu, ustawienia muszą być jak najlepsze, zmiana na wodzie jest kłopotliwa.
Jeszcze jedno pytanie, poza tematem: gdzie widzę dostępną siłę wiatru w nowej wersji?
rozumiem twój punkt widzenia i zapewniam, że zostanie on zaimplementowany w jednym z nadchodzących aktualizacji.
Co do siły wiatru, obecnie nie jest ona wyświetlana, ale jest to coś, co jest planowane na przyszłość. Chodzi tutaj o dokumentowanie siły wiatru w sposób retroaktywny, a nie o prognozę czy podobne funkcje.
Nowa wersja jest podstawą dla wielu pomysłów, które będą wprowadzane stopniowo, również dzięki feedbackowi od użytkowników