Statystyki przegapionych zagięć

Witaj, zespołu,

Liczba nieudanych wachów, jaką aplikacja pokazuje we wszystkich moich sesjach, nie wydaje się być prawidłowa.
Nie jestem wielkim wachowcem i nie mam sprzeciwu wobec tego, że moje wachy mogą nie kwalifikować się jako pełne planowanie, ale nie przegapiam zbyt wielu, zamykam większość z nich i kontynuuję żeglarstwo.
Jakie kryteria używa aplikacja do określenia Nieudanych wachów?

Dziękuję,
Igor

Igor,

jeśli to możliwe, wyślij mi przykładowy plik GPX, aby móc dokładniej zbadać, co może być przyczyną.
Email: support@sunbits.de

Pominięte jaby powinny być tylko te, w których upadasz do wody, więc jeśli jest ich za dużo, muszę sprawdzić dane, co może być przyczyną.

pozdrawiam

Właśnie wysłałem e-mail z plikiem GPX z ostatniej sesji, w której spóźniłem się tylko raz, ale aplikacja pokazuje, że spóźniłem się 6 razy. Dziękuję.

Niektóre sesje pokazują, że próbowałem znacznie więcej ruchów gimbowych niż próbowałem. Myślę, że dzieje się tak podczas winging, gdy jeżdżę na falnym nurcie, zmieniam kierunek o około 60 stopni, jeżdżę na fali, a następnie wracam do pierwotnego kierunku. Aplikacja wydaje się myśleć, że próbowałem wykonać gimbowy.
Inną ‘pomyłkę’ wprowadza sytuacja, w której podczas gimbowego może wystąpić jeden punkt danych pokazujący prędkość na przykład 3 węzły i oznacza to jako gimbowy nieflying, podczas gdy jest to typowa wariacja, którą GPS rejestruje w odstępach 1s

Również doświadczyłem, że kiedy windsurfuję, aplikacja interpretuje to jako nieudany zwrot, choć nawet nie próbuję wykonać zwrotu, tylko odwodnienie :slight_smile: .
Możliwe, że ulepszeniem byłoby, aby aplikacja uznawała to za zwrot tylko wtedy, gdy skręcasz po torze przechylenia.
Pozdrawiam

Cześć,
nie otrzymałem żadnego e-maila. Czy możesz go wysłać ponownie?

Witaj,

Czy mógłbyś wysłać mi plik GPX, aby mógłem przyjrzeć się mu bliżej? support@sunbits.de

W każdym razie, po wydaniu V2, dalej będę ulepszał algorytm.

W drugim przypadku, jeśli dokładność GPS jest niska, może to wyjaśnić, dlaczego dane są nieprawidłowe. Jednak jeśli dokładność jest dobra, a prędkość jest zbyt niska, nie zostanie to policzone jako lotowy jibe.

Wiem, że GPS może mieć problem, jeśli skręcasz zbyt szybko i ostro. Jednak jest to obecnie ograniczenie techniczne. Zależy to również od tego, jak trzymasz telefon podczas nagrywania. Mniej prawdopodobne jest to, jeśli nosisz go na górnym ramieniu, gdzie jest jasny widok nieba.

Jednak, jak już powiedziałem, chcę jeszcze bardziej ulepszyć algorytmy.

Czy to ma sens?

Hmm, jeśli twoje przybycie są liczone jako nieudane zmiany burta, wydaje mi się, że kierunek wiatru jest nieprawidłowy.

Czy próbowałeś dostosować kierunek wiatru?