Prędkość maks. vs. prędkość 2-sekundowa

Cześć Matthias,

Po ostatniej aktualizacji zauważyłem coś dziwnego.

Podczas sesji windsurfingowej WST pokazuje na żywo maksymalną prędkość (u mnie np. 42,8 km/h). Po sesji w podsumowaniu pojawia się tylko „Najlepsze 2s” (38,5 km/h), nie mogę znaleźć prędkości maksymalnej z sesji na żywo.

Moje pytania:

1. Czy prędkość maksymalna z sesji na żywo to prędkość chwilowa, czy jest już wygładzona?
  2. Czy jest ona gdzieś zapisywana podczas sesji i można ją później wyświetlić?
  3. Czy zmieniło się to w porównaniu do poprzednich wersji? Mam wrażenie, że wcześniej wyświetlana była tylko jedna wartość prędkości.

Chodzi o wewnętrzne zawody klubowe w speedzie, gdzie wielu uczestników po prostu porównuje wyświetlaną wartość prędkości ze swojej aplikacji. Dlatego pomocne byłoby wiedzieć, która wartość w WST jest oficjalną lub porównywalną wartością.

Dziękuję bardzo.

Heiner

Cześć Heiner,

Wyświetlacz na żywo podczas sesji pokazuje wygładzoną, jedynie zgrubnie sprawdzoną wartość (zwykle opartą na 1s). Ta 1-sekundowa wartość nie jest zapisywana i celowo nie pojawia się w analizie — jest zbyt podatna na odchylenia GPS, aby być wiarygodną. To zmieniło się w porównaniu do V1: tam była tylko ta jedna niesprawdzona wartość.

W analizie widzisz zamiast tego wartość „Best 2s”, która została uzasadniona i którą uważamy za bardziej wiarygodną wartość porównawczą.

W przypadku waszego wyzwania polecam przejście na minimum 5s — 1-sekundowa wartość aplikacji nic nie mówi o tym, czy był to rzeczywisty szczyt, czy odchylenie GPS, i jest ledwo uczciwie porównywalna między różnymi urządzeniami/aplikacjami.

Pozdrawiam serdecznie
Matthias