Niska jakość danych

Dzień dobry,

Mam pytanie: jak poprawić jakość danych?

Mam zegarek Garmin Instinct 3. Kiedy uprawiam kitesurfing, jest on zaprogramowany do korzystania ze wszystkich satelitów + multiband.

Mimo to, jakość danych za każdym razem pokazuje żałosny wynik (4,7 podczas mojej ostatniej sesji). Wyobrażam sobie, że ma to wpływ na jakość analiz wykonywanych przez WST.

Aby poprawić jakość danych w urządzeniu Garmin, ważne są następujące ustawienia:

Interwał nagrywania: Ustaw na 1 sekundę (1 Hz). Jest to najważniejsza zmiana – wszystko krótsze znacznie obniży rozdzielczość śladu GPS.

Auto Pause: Wyłącz tę funkcję. Auto Pause może przerwać nagrywanie GPS w trakcie sesji, tworząc luki w danych.

GPS Multi-band: Włącz, jeśli Twój zegarek obsługuje tę funkcję. Bardziej stabilny sygnał, zwłaszcza w trudnych warunkach.

System satelitarny: Jeśli Multi-band jest wyłączony, wybierz najlepszy system dla swojego regionu:

• Europa: GPS + Galileo
  • Azja: GPS + Glonass
  • Gdzie indziej: GPS + Galileo jest zazwyczaj dobrym domyślnym wyborem (globalne pokrycie)

Myślę, że znalazłem, gdzie ustawić częstotliwość nagrywania (ale naprawdę nie jestem pewien).
Pozostaje mi tylko poczekać na kolejną nawigację, żeby sprawdzić, czy dobrze znalazłem :disguised_face:

Dziękuję bardzo za Twoją szybkość reakcji i pomoc :+1:

u mnie to samo, właśnie kupiłem Garmin Instinct 3 Solar

GPS + wielopasmowość włączone

Ale WST pokazuje „Bardzo słaby” :frowning:

Czy możesz sprawdzić dwa ustawienia w swoim Garmin Instinct 3 — najlepiej zarówno w ogólnych ustawieniach systemowych, jak i w konkretnym profilu aktywności używanym do śledzenia za pomocą WST:

1. Interwał nagrywania ustawiony na 1 sekundę (nie „Smart” ani „Auto”)
  2. Auto Pause wyłączone

Te ustawienia czasami różnią się między domyślnymi ustawieniami globalnymi a poszczególnymi profilami aktywności, dlatego warto sprawdzić oba miejsca. Daj nam znać, czy to poprawi ocenę jakości!

W końcu znalazłem interwał nagrywania w menu :hot_face:
Spróbuję tego.

Nie udało mi się znaleźć automatycznej pauzy — nie ma jej w menu ustawień dla typu aktywności Waterspeed ani dla typu aktywności Windsurfing.

Potwierdzam, że diagnoza jest trafna… U mnie również zmieniło się z „very poor” na 1,2 — bardzo dobry

To trochę zależy od modelu — nie każde ustawienie jest w aktywności, niektóre są po prostu ustawieniami globalnymi, a część się dubluje.

to już wszystko, teraz działa świetnie.