Liczby gybe nie wydają się być prawidłowe

Lubię tę aplikację. Bardzo łatwa w użyciu, zwłaszcza cenię różne typy żeglugi.

Ale zauważyłem, że liczba wykonanych zmian kursu wygląda nieco za niskie. Na przykład w tej ostatniej sesji, gdzie wykonałem ponad 20, potwierdzone przez ślady żeglarskie, wydawało się, że zliczono tylko 3.

Co może być przyczyną?

Chyba znalazłem (częściowe) rozwiązanie. Znalazłem inny post w języku niemieckim, a po przetłumaczeniu zrozumiałem, że istnieje funkcja ręcznego ustawiania kierunku wiatru, której użyłem i to rozwiązało problem. Aplikacja myślała, że wiatr wieje z zachodu, a tak naprawdę wieje z wschodu.

Ale czy mógłbym poprosić o ulepszenie? Zamiast ustawiać kierunek wiatru za pomocą selektora, co jest dość pracochłonne, czy można to zrobić przez bezpośrednie wprowadzenie kąta lub, jeszcze lepiej, za pomocą niestandardowego kontrolki, gdzie przeciągasz wskaźnik wokół kompasu?

Dziękuję

Mam podobny problem, mogę w 100% uwieńczyć błyskawice, ale mimo to statystyki pokazują wysoki procent nieudanych

Mam ten sam problem

Cześć, tak, to jest sposób na poprawienie tego. A żądanie, które złożyłeś, pojawi się już niedługo z V2 :slight_smile:

proszę sprawdź kierunek wiatru. możesz to zobaczyć przewijając w dół do diagramu biegunowego. fioletowa linia tam wskazuje kierunek, z którego wieje wiatr. jeśli otworzysz menu w prawym górnym rogu (3 kropki), znajdziesz tam opcję dostosowania kierunku wiatru. czy to działa?

Sprawdź również kierunek wiatru, instrukcje znajdują się w poprzedniej wiadomości.

Spróbuję następnym razem, cześć

Próbowałem tego i nie zadziałało się.
Kierunek wiatru, który pokazywał aplikacja, był w rzeczywistości dość dokładny, ale nieco go zmodyfikowałem, aby sprawdzić, jaki był efekt. Statystyki zwrotów w pływaniu w dół wciąż pokazują nieprawidłowe dane – dzisiaj pominąłem tylko jeden zwrot, ale aplikacja mówi, że pominąłem 6. Czy masz jakieś inne rekomendacje?

Witaj,

Jeśli statystyki jibe nadal są nieprawidłowe.
Jakie urządzenie użyto do nagrania sesji?

Czasem może się zdarzyć, że jeśli liczba punktów danych jest za mała, obliczenia mogą nie działać poprawnie.
Jeśli chcesz, możesz wysłać mi plik (GPX), aby mógłem sprawdzić, czym może być problem i być może zaproponować rozwiązanie.

Witaj Matthias,

Dołączyłem plik GPX z ostatniej sesji, w której uważam, że wykonałem ponad 15 zbocz, ale Windsport uznał, że było ich 8 lub 7 po ręcznej korekcie kierunku wiatru.

Używam starego telefonu Sony Aqua, który znajduje się w wodoszczelnej torbie wewnątrz mywego kostiumu. Patrząc na inne sesje, czasem liczba jest prawidłowa, a czasem zbyt niska (być może kiedy pływam wolniej?), ale używam zawsze tego samego telefonu.

Pozdrawiam

Paul

Witaj Paul,

Dziękuję za przesłanie pliku. Przejrzałem go i oto co znalazłem:

• 19 manewrów w sumie
  • 2 manewry lotne
  • 9 manewrów nieletnich
  • 8 nieudanych manewrów

Te liczby wydają się być dokładne na podstawie mapy i wykresu prędkości.

Na mapie, gdy kolor jest biały, oznacza to, że nie jesteś już w locie. Oznacza to, że jeśli kolor jest biały na końcu manewru, nie jest on liczony jako w pełni lotny (lub planingowy) manewr. Ponadto, jeśli biała linia nie tworzy gładkiego koła, ale zamiast tego zmienia kierunek w wielu kierunkach, zwykle oznacza to nieudany manewr. Chociaż niekoniecznie oznacza to, że wpadłeś do wody, to silnie sugeruje, że prawdopodobnie utraciłeś pęd, dlatego jest on klasyfikowany jako nieudany manewr.

Wykres prędkości dodatkowo potwierdza to zachowanie. Możesz zobaczyć, że gdy prędkość spada poniżej zielonej linii (która reprezentuje minimalną prędkość wymaganą do lotu lub planingu), nie jest już uważana za lotny manewr. Jeśli prędkość zbliża się do zera, jest klasyfikowana jako nieudany manewr.

Aby uniknąć nieporozumień, w pełni planingowy lub lotny manewr wymaga utrzymania co najmniej minimalnej prędkości przez cały manewr. Oznacza to, że musisz przebyć około 10 metrów przed i 10 metrów po skręcie, nadal planując lub latając. Po prostu obrót w innym kierunku, a następnie zatrzymanie się nie jest liczone; musisz kontynuować planing lub lot przez 10 metrów, aby był zarejestrowany jako lotny/planingowy manewr. Jeśli nie utrzymasz swojej prędkości, zostanie on policzony jako manewr nieletni/nieplaningowy lub, w przypadku pełnego zatrzymania, jako nieudany manewr. Zasady dotyczące odległości 10 metrów nadal obowiązują nawet jeśli nie planujesz.

Rozumiem, że osiągnięcie w pełni planingowego manewru jest wyzwaniem, ale celem jest pomoc w skupieniu się na technice, abyś mógł się poprawić.

Ponadto zauważyłem pewne spadki dokładności w nagraniach. Może to być związane z tym, jak przenosisz telefon. Jeśli jest w środku kombinezonu, 3-5mm neoprenu może zakłócać sygnał. W idealnym przypadku powinieneś przenosić telefon na górnym ramieniu. Tam sygnał jest ogólnie lepszy ze względu na mniejsze zakłócenia nad głową, a górne ramię ma tendencję do mniejszego ruchu i wibracji w porównaniu z ręką.

Czy to ma sens?

Witaj Matthias,

Tak, obliczenia i kryteria mają zupełnie sens. W rzeczywistości wykonałem foilowy gib i odbiłem się od wody, a tracker był bardzo hojny i policzył to jako planujący gib. Ale wezmę to!

Patrząc ponownie na statystyki, tracker poprawnie podał liczbę gibów. Byłem przekonany, że są błędne, ale po ponownym sprawdzeniu zdałem sobie sprawę, że dokładnie je policzył. Dołączyłem sesję, gdzie nie były poprawne, ale może to być kombinacja niskich prędkości, niedokładnego sterowania i telefonu.

Kiedyś miałem telefon na ręce, ale okazało się, że zbyt łatwo można go zarysować, gdy jest wystawiony na działanie. Może muszę uaktualnić do Garmin!

Uwielbiam aplikację, przez resztę. Obejmuje wszystkie sporty wodne, które uprawiam.

Pozdrawiam

Paul

Cześć,

Bounce jest OK do foilingu.

Na podstawie zrzutu ekranu nie mogę powiedzieć zbyt wiele, ale wygląda na to, że kilka sygnałów zostało utraconych lub miało zbyt małą dokładność, ponieważ widzę kilka prostych linii. To może być powodem nieprawidłowej liczby zmian kursu.

W każdym razie po wydaniu wersji V2 będę dalszy rozwijać algorytm.

Dziękuję bardzo za opinię :slight_smile:

Od wersji 2.0.20 dane o wietrze są zbierane w przedziałach godzinowych, co rozwiązuje problem nieprawidłowych odczytów kierunku wiatru w większości spotów. Możesz też ręcznie dostosowywać dane o wietrze i pogodzie w 10-minutowych interwałach, więc zmienny kierunek wiatru nie stanowi już problemu.

To świetna aktualizacja. Bardzo mi się podoba. Dzięki, Matthias :+1::+1: