Import GPX z Samsung nie pokazuje Max-Speed w statystyce rocznej

Z powodu uszkodzenia telefonu komórkowego straciłem wiele niezabezpieczonych plików z trackerów sportów wiatrowych. Ponieważ śledzę również za pomocą Garmin Fenix 5, wyeksportowałem pliki gmx związane z odpowiednimi sesjami z Garmin Connect i zaimportowałem je do Windsport Tracker. Działa to bez problemu dla poszczególnych sesji, jednak w statystykach rocznych nie jest wyświetlana wartość Vmax (choć dla poszczególnych sesji jest).

Na przykład dla 2020 roku wyeksportowałem 9 sesji z Garmin. Jednak wartość Vmax wciąż jest wyświetlana jako 0. Tak samo jest z średnią prędkością.

Witaj,

Przepraszam, że utraciłeś sesje. Aby zapobiec temu w przyszłości, istnieje już rozwiązanie w wersji 2, która obecnie jest w trakcie opracowywania.

W sprawie sesji Garmin.
Problem polega na tym, że podczas eksportu GPX z Garmin, niestety, nie zawierają one wartości prędkości. Prędkość musi być więc obliczana. Jednak to obliczenie jest dość niedokładne, lub nie tyle obliczenie, co wyniki. Aby statystyki nie były potencjalnie fałszowane przez błędne wartości, zdecydowałem się nie używać tych obliczonych prędkości w statystykach. Byłoby irytujące, gdyby pojawiła się tam wartość 80 km/h, co sprawiłoby, że cała statystyka byłaby bezużyteczna.

W wersji 2 ten problem z Garmin również zostanie rozwiązany.
W międzyczasie istnieje rozwiązanie tymczasowe.
Do tego należy wyeksportować oryginalne pliki z Garmin. Może się okazać, że jest to archiwum ZIP, które należy rozpakować, aby uzyskać plik FIT.

Za pomocą

można ten plik FIT przekonwertować na plik GPX, przy czym prędkości zostaną wtedy wyeksportowane do pliku GPX i będą dostępne dla WindsportTracker. Brzmi to skomplikowanie, ale gdy tylko raz to zrobisz, potem idzie to dość szybko.
Jeśli nie ma ich zbyt wiele, to obecnie jest to rozwiązanie.

Czy pomogło to?

Tak, dziękuję bardzo. To pomogło (zajęło trochę czasu, zanim znalazłem czas, aby to zrobić).

GPSBabel na pierwszy rzut oka nie wydawał się mi super intuicyjny i musiałem trochę pobawić się nim. Oto krótki poradnik, jeśli ktoś ma taki problem:

1. W Garminie wybrać eksport do formatu oryginalnego
  2. Spakowaną plik rozpakować
  3. W Garminie również wybrać eksport do pliku GPX
  4. W GPSBabel przy wyborze wejścia wybrać format FIT, a przy wyborze wyjścia wybrać wcześniej wyeksportowany plik GPX.