Eksport wszystkich sesji w v2?

Czy wersja v2 ma funkcję eksportowania wszystkiego? Wygląda na to, że bardzo jej brakuje — nawet w wersji dostępnej w przeglądarce.

Przy okazji aplikacja na telefon powinna umożliwiać przechowywanie sesji offline. Ilość potrzebnego miejsca jest znikoma, ale bez przechowywania offline wczytywanie sesji przy uruchamianiu aplikacji jest zawodne (nie każde miejsce do windsurfingu ma dobry zasięg) i nawet przez Wi-Fi trwa strasznie długo. To po prostu kiepskie doświadczenie użytkownika. Pamięć podręczna sesji przechowywanych offline mogłaby być aktualizowana z serwera przy każdym uruchomieniu, dzięki czemu nowe sesje zarejestrowane na innych urządzeniach nadal byłyby wczytywane.

Dzięki za opinię!

Eksport: Funkcja zbiorczego eksportu jest uwzględniona w planach rozwoju, ale nie trafi do tegorocznych wydań. Zapiszę, że jest na nią zapotrzebowanie.

Wydajność: Nagrywanie działa offline z założenia — analiza wymaga połączenia, co jest znanym ograniczeniem w miejscach ze słabym zasięgiem. Wiem o możliwości wprowadzenia pamięci podręcznej na poziomie sesji i chcę to ulepszyć.

Jedno pytanie: gdzie się znajdujesz / w jakim regionie żeglujesz? Czasy ładowania mogą się różnić w zależności od warunków sieciowych w Twojej okolicy. Pomoże mi to sprawdzić, czy po mojej stronie występuje problem z CDN-em.

Cześć, dzięki za odpowiedź. Jestem na Węgrzech.

Właśnie uruchomiłem aplikację, korzystając z domowej sieci Wi-Fi. Mam ponad 60 Mb/s pobierania i ping wynoszący 4 ms, więc z połączeniem sieciowym wszystko jest w porządku. Pierwsze sesje ładują się szybko, ale aplikacja cały czas się zawiesza, gdy próbuję przewijać w dół do starszych sesji. Mój telefon to Pixel 6a. Możliwe, że problem nie leży w połączeniu sieciowym, tylko w jakiejś innej kwestii związanej z wydajnością aplikacji. Być może spowalnia ją ładowanie obrazów miesiąca — co byłoby dość ironiczne, bo od początku uważam je za zbędne i irytujące.

Tak czy inaczej, aplikacja, która nie działa offline (nie wyświetla poprzednich sesji) i jest wolniejsza od starej, to dla mnie duży krok wstecz. Jeśli analiza nie działa offline, nie jest to idealne, ale da się zaakceptować… natomiast brak dostępu do wszystkich moich starszych sesji jest dla mnie nie do przyjęcia. Przeniesienie wszystkiego do chmury bez zapewnienia użytkownikowi pełnego dostępu i kontroli to również zły kierunek. Wrócę do starej aplikacji i zobaczę, czy w przyszłości uda się to naprawić.

Na plus zaliczam to, że sekcja prędkości pokazuje teraz na torze, w którym miejscu udało mi się osiągnąć każdą z najwyższych prędkości, ale to niewielka poprawa w porównaniu z kilkoma dużymi krokami wstecz.

Dzięki za szczegóły – to bardzo pomocne!

Z Twojego opisu wynika, że pierwsze sesje ładują się bez problemu, ale po przewinięciu w dół do starszych aplikacja się zawiesza. Czy możesz potwierdzić, że właśnie to się dzieje? Jeśli tak, to konkretny problem, któremu chciałbym się przyjrzeć. Niedawno byłem nad Balatonem i nie doświadczyłem tam żadnych spowolnień, więc Twój opis jest dla mnie zagadkowy – dlatego chciałbym dokładniej ustalić, na czym polega problem.

Spróbuj proszę kilku rzeczy:

• Czy to samo dzieje się w wersji przeglądarkowej (app.windsporttracker.com) na Twoim komputerze?
  • Czy problem występuje również po obróceniu telefonu do pozycji poziomej?

Jeśli chodzi o obrazy miesięcy: są one dołączone do aplikacji i nie są ładowane przez sieć, więc nie są tutaj przyczyną problemu.

Jeśli chodzi o architekturę chmurową – rozumiem Twoją frustrację i chcę otwarcie wyjaśnić powody tej decyzji. Podejście chmurowe było świadomą decyzją, wynikającą z częstych próśb użytkowników: umożliwia korzystanie z wielu urządzeń, zapewnia pełnoprawny interfejs internetowy na dużym ekranie i sprawia, że Twoje dane nie zostaną utracone, jeśli coś stanie się z telefonem na wodzie. Analiza po stronie serwera pozwala też uzyskiwać znacznie bardziej szczegółowe wyniki niż było to możliwe na urządzeniu – co jest szczególnie ważne dla użytkowników starszego lub mniej wydajnego sprzętu. A kiedy naprawiam lub ulepszam algorytmy analizy, wszyscy korzystają z tych zmian od razu, bez czekania na aktualizację aplikacji.

To powiedziawszy, opisywane przez Ciebie zachowanie podczas przewijania jest rzeczywistym problemem i chcę dokładnie ustalić jego przyczynę. Daj znać, co uda Ci się ustalić w wersji przeglądarkowej.

Przewijanie w przeglądarce też jest trochę szarpane. Z tego, co pamiętam, w aplikacji mobilnej było jeszcze gorzej, ale już wróciłem do V1, więc nie mogę tego sprawdzić.

Założę się, że to jakaś wersja problemu z wolnym serwerem albo połączeniem. Każdy myśli, że jego serwer będzie działał błyskawicznie i że przechowywanie wszystkiego w chmurze rozwiąże wszystkie problemy, ale w praktyce nigdy tak nie jest. Wystarczy przechowywać stałą lokalną kopię wszystkich danych na urządzeniu mobilnym, a aplikacja będzie działać płynnie.

Przechowywanie wszystkiego w chmurze, aby umożliwić korzystanie z wielu urządzeń, oraz udostępnienie interfejsu internetowego to dobre funkcje, ale nie wtedy, gdy odbywa się to kosztem podstawowego działania aplikacji mobilnej. Brak możliwości wczytania moich starych sesji, gdy nie ma połączenia z internetem, jest po prostu nie do zaakceptowania. Oznacza to również, że gdy wasze serwery przestaną działać, stracę wszystkie swoje sesje. A do tego dochodzi jeszcze brak eksportu zbiorczego… Nie ma mowy, żebym korzystał z aplikacji, która więzi moje dane w ten sposób, nie mówiąc już o płaceniu za nią bardzo wysokiej ceny.

Podczas importowania/eksportowania sesji występował jakiś błąd, przez który po powrocie do V1 część moich sesji zniknęła, a część została pomieszana, a do tego nie ma widoku mapy… Tak więc obecnie większość rzeczy, które uwielbiałem w windsporttracker, jest niedostępna albo nie działa. Nie powinienem był przeprowadzać aktualizacji bez sprawdzenia, co zawiera… Chyba zbytnio zaufałem wam, że nie zepsujecie rzeczy, które działały bez zarzutu od lat.

W każdym razie, jeśli pojawi się możliwość prawidłowego, stałego przechowywania wszystkich sesji offline oraz wykonywania eksportów zbiorczych, zajrzę tu od czasu do czasu. W przeciwnym razie będę musiał zostać przy V1 albo znaleźć inną aplikację. Szkoda.

Dzięki za dodatkowe uwagi.

Jeśli chodzi o przewijanie: aplikacja wczytuje sesje przyrostowo w trakcie przewijania – jest krótka chwila, gdy pobierana jest kolejna partia, co jest celowe. Jeśli „przycinanie” oznacza coś więcej – dłuższe zawieszenia lub artefakty wizualne – chciałbym to lepiej zrozumieć, ale bez dostępu do V2 trudno teraz to zbadać.

Jeśli chodzi o utratę sesji w V1: eksport z V2 nie jest kompatybilny z V1 – formaty są różne, więc przejście do starszej wersji zawsze było stratne. Jeśli możesz mi dokładnie powiedzieć, co się stało, chętnie się lemu przyjrzę.

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo danych: w V2 działa na dedykowanych serwerach w Niemczech, stworzone zgodnie z niemieckimi standardami ochrony danych. W V1, jeśli zgubisz telefon albo się zepsuje, Twoje dane są stracone – to właśnie skłoniło nas do przejścia na chmurę. To również umożliwia dokładniejszą analizę po stronie serwera, czego starsze lub słabsze urządzenia po prostu nie są w stanie z төл. Subskrypcja pokrywa realne koszty infrastruktury i bieżącego rozwoju – przy 27 €/rok przez web, to mniej niż koszt naprawy pianki. Rozumiemуємо, że не każdeго teraz nie to odpowiedทั้ง rozwiązanie, ale drzwi zawsze otwarte.

Czekać na załadowanie następnej partii sesji „celowo”? Dlaczego? Dlaczego? I znowu dlaczego? Chcesz, żeby rzeczy ładowały się natychmiast i działały płynnie.

To, że eksporty V1 i V2 są niekompatybilne, to oczywista wielka porażka.

Nie martwię się, że ktoś ukradnie moje dane. Nie chcę, żeby moje dane zginęły, gdy windsporttracker padnie ofiarą ransomware, albo gdy dojdzie do katastrofalnej awarii sprzętu, albo gdy biznes zbankrutuje i serwer zostanie wyłączony, co prędzej czy później nastąpi. Każdy myśli, że jego biznes przetrwa swoich użytkowników, ale żaden nie przetrwa. Rozwiązaniem jest przechowywanie danych na urządzeniu i łatwa funkcja masowego eksportu, dzięki której użytkownicy mogą łatwo zrobić kopię zapasową wszystkich swoich rzeczy, jeśli chcą. Jeśli nie zapewnisz tej trywialnie prostej funkcji, użytkownicy wyciągną oczywisty wniosek, że chcesz im utrudnić przeniesienie danych z twojego serwisu gdzie indziej.

Łatwo jest połączyć zalety funkcji działających na urządzeniu i funkcji serwerowych. Jeśli nie chcesz, będziesz mieć mniej użytkowników. Proste.

Ładowanie przyrostowe to standardowa praktyka w aplikacjach chmurowych – dzięki niemu pierwsze sesje pojawiają się od razu. Alternatywą byłoby czekanie na przesłanie wszystkiego, zanim zobaczy się cokolwiek. Funkcja wyszukiwania i filtrowania sesji jest już w planach, co znacznie przyspieszy poruszanie się po starszych sesjach.

Jeśli chodzi o przenośność danych: WST już teraz oferuje eksport w 4 różnych formatach. Eksport zbiorczy jest często wymieniany jako pożądany, ale określenie go jako „trywialnie prosty” znacznie nie docenia pracy inżynierskiej, jaka się z nim wiąże – synchronizacja na urządzeniu wprowadza realną złożoność wokół spójności danych, zgodności wersji i weryfikacji subskrypcji na różnych urządzeniach. Mając za sobą 30 lat profesjonalnego tworzenia oprogramowania w WST, jestem pewien tej oceny. Ta złożoność to także powód, dla którego aplikacje idące tą drogą zwykle wypuszczają duże aktualizacje co 6–12 miesięcy. Obecna architektura pozwala mi szybko reagować na opinie użytkowników – co widać w innych wątkach na tym forum.

Mówiąc wprost: pełna synchronizacja offline w takim kształcie, jak ją opisujesz, nie jest czymś, co planuję wdrożyć.

Jako osoba uprawiająca sporty wiatrowe i sama codziennie korzystająca z WST, zależy mi na niezawodności danych tak samo jak każdemu. Twoja troska o ciągłość usługi jest uzasadniona – to także powód, dla którego eksport pojedynczych sesji istnieje już dziś.