Czy wersja v2 ma funkcję eksportowania wszystkiego? Wygląda na to, że bardzo jej brakuje — nawet w wersji dostępnej w przeglądarce.
Przy okazji aplikacja na telefon powinna umożliwiać przechowywanie sesji offline. Ilość potrzebnego miejsca jest znikoma, ale bez przechowywania offline wczytywanie sesji przy uruchamianiu aplikacji jest zawodne (nie każde miejsce do windsurfingu ma dobry zasięg) i nawet przez Wi-Fi trwa strasznie długo. To po prostu kiepskie doświadczenie użytkownika. Pamięć podręczna sesji przechowywanych offline mogłaby być aktualizowana z serwera przy każdym uruchomieniu, dzięki czemu nowe sesje zarejestrowane na innych urządzeniach nadal byłyby wczytywane.
Eksport: Funkcja zbiorczego eksportu jest uwzględniona w planach rozwoju, ale nie trafi do tegorocznych wydań. Zapiszę, że jest na nią zapotrzebowanie.
Wydajność: Nagrywanie działa offline z założenia — analiza wymaga połączenia, co jest znanym ograniczeniem w miejscach ze słabym zasięgiem. Wiem o możliwości wprowadzenia pamięci podręcznej na poziomie sesji i chcę to ulepszyć.
Jedno pytanie: gdzie się znajdujesz / w jakim regionie żeglujesz? Czasy ładowania mogą się różnić w zależności od warunków sieciowych w Twojej okolicy. Pomoże mi to sprawdzić, czy po mojej stronie występuje problem z CDN-em.
Właśnie uruchomiłem aplikację, korzystając z domowej sieci Wi-Fi. Mam ponad 60 Mb/s pobierania i ping wynoszący 4 ms, więc z połączeniem sieciowym wszystko jest w porządku. Pierwsze sesje ładują się szybko, ale aplikacja cały czas się zawiesza, gdy próbuję przewijać w dół do starszych sesji. Mój telefon to Pixel 6a. Możliwe, że problem nie leży w połączeniu sieciowym, tylko w jakiejś innej kwestii związanej z wydajnością aplikacji. Być może spowalnia ją ładowanie obrazów miesiąca — co byłoby dość ironiczne, bo od początku uważam je za zbędne i irytujące.
Tak czy inaczej, aplikacja, która nie działa offline (nie wyświetla poprzednich sesji) i jest wolniejsza od starej, to dla mnie duży krok wstecz. Jeśli analiza nie działa offline, nie jest to idealne, ale da się zaakceptować… natomiast brak dostępu do wszystkich moich starszych sesji jest dla mnie nie do przyjęcia. Przeniesienie wszystkiego do chmury bez zapewnienia użytkownikowi pełnego dostępu i kontroli to również zły kierunek. Wrócę do starej aplikacji i zobaczę, czy w przyszłości uda się to naprawić.
Na plus zaliczam to, że sekcja prędkości pokazuje teraz na torze, w którym miejscu udało mi się osiągnąć każdą z najwyższych prędkości, ale to niewielka poprawa w porównaniu z kilkoma dużymi krokami wstecz.