- Czy istnieje jakaś aplikacja (Windows, Android lub webowa), która może edytować pliki GPX utworzone przez WST? Chciałbym usunąć punkty nawigacyjne. Następnie chciałbym zaimportować sesję z powrotem do WST. Powód, dla którego chcę edytować, to to, że już dwa razy jechałem do domu przed zatrzymaniem nagrywania sesji. Wczoraj użyłem telefonu w wodzie i przypadkowo miałem uruchomione 3 sesje. Po tym z jakiegoś powodu nie widziałem prawdziwej sesji, aby ją zatrzymać (dopiero po powrocie do domu). Oczywiście, jazda do domu przed zatrzymaniem sesji psuje prędkość, dystans i zapisany tor. Co najważniejsze, psuje to ogólną maksymalną prędkość określoną na podstawie wszystkich sesji. Nawet jeśli edycja nie zostanie wykonana, byłbym zadowolony, gdyby użytkownik mógł wykluczyć sesję z ‘obliczeń’ maksymalnej prędkości. (ROZWIĄZANE - zobacz mój komentarz poniżej)
OK, sam sobie odpowiedziałem na pytanie i pomyślałem, że się tym podzielę. Podsumowując, uszkodziłem sesję, ponieważ nie zatrzymałem się przed jazdą do domu. Strona internetowa gpx.studio sprawdziła się doskonale do usunięcia końca sesji, w którym jechałem samochodem (prędkość maksymalna 78 mph). Wyeksportowałem wadliwy plik GPX z WST, otworzyłem go w gpx.studio, najechałem kursorem na złe punkty i wybrałem opcję usunięcia punktu. Po zakończeniu eksportowałem plik z gpx.studio i otworzyłem nowy plik w WST. Ślad jest teraz poprawny. Po kilku minutach WST wyświetlił komunikat “Aktualizowanie statystyk” i prędkość maksymalna 78 mph (z jazdy do domu) zniknęła z ogólnych statystyk w WST. Ponadto długość sesji skróciła się o 30 minut (po usunięciu 30-minutowej jazdy samochodem). Więc jestem bardzo podekscytowany. Mam kolejną sesję, w której jeżdziłem między dwoma miejscami windsurfingowymi i również uzyskałem prędkość maksymalną 44 mph. Zobaczę, czy mogę edytować tę sesję, aby ją poprawić. Może spróbuję podzielić ją na dwie sesje. Moja żona nie rozumie, dlaczego mam do tego zainteresowanie… ale przynajmniej WY to prawdopodobnie rozumiecie. To fajne, prawda?
Rozumiemy. Twoja żona nigdy nie zrozumie. ![]()
Witaj, to też spotyka się ze mną regularnie. Byłoby świetnie, gdyby istniała funkcja pozwalająca przyciąć zbędne punkty danych na końcu sesji.
Mimo to uwielbiam tę aplikację, dziękuję bardzo.
Cześć,
dziękuję bardzo za opinię. To świetny pomysł, i dodam go do następnej aktualizacji po nowej wersji. Więc to przyjdzie, po prostu potrzebuję więcej czasu.
Kilka razy zdarzyło mi się zapomnieć wyłączyć WST i odjechać. Eksportuję sesję, importuję ją do aplikacji Locus Map na telefonie z Androidem, obcinam koniec, eksportuję ponownie, importuję z powrotem do WST i usuwam starą wersję. Trwa to minutę lub dwie, ale działa. Możliwość wykonania tego bezpośrednio w WST byłaby mile widzianą poprawą.
Cześć,
Tak, dodam to, nowa wersja (która jest potrzebna jako baza) jest prawie gotowa ![]()