Przewodnik migracji danych: V1 → V2

Przewodnik migracji danych: V1 → V2

Ważne wymagania wstępne

Przed rozpoczęciem migracji upewnij się, że:

• Czas: Zarezerwuj wystarczająco dużo czasu; proces może potrwać w zależności od liczby sesji.

• Dostępność urządzenia: Użyj urządzenia, którego nie będziesz potrzebować podczas migracji, aby aplikacja mogła działać bez przerw.

• Połączenie internetowe: Użyj szybkiego, stabilnego połączenia. Zalecamy wykonanie migracji w domu, a nie w podróży. Przerwy mogą powodować błędy.

Proces migracji krok po kroku

Krok 1: Pierwsze uruchomienie po aktualizacji

Po aktualizacji do V2 i pierwszym uruchomieniu aplikacji wszystkie sesje z V1 są przygotowywane do synchronizacji. Postęp możesz zobaczyć w powiadomieniu. Uwaga: jeśli masz bardzo mało sesji do migracji, powiadomienie może pojawić się tylko na krótko lub nie być widoczne, ponieważ przygotowanie kończy się szybko.

Krok 2: Nadanie wymaganych uprawnień

Podczas onboardingu zobaczysz ekran z prośbą o nadanie uprawnień potrzebnych do migracji. Ważne: przycisk do nadania uprawnień jest widoczny tylko wtedy, gdy brakuje wymaganych uprawnień. Jeśli już wszystkie nadałeś, ten krok zostanie automatycznie pominięty.

Aby kontynuować, gdy przycisk jest widoczny:

1. Naciśnij przycisk, aby nadać uprawnienia (np. „Nadaj uprawnienia” lub podobny).

2. Gdy pojawi się okno systemowe, zezwól na wymagane uprawnienia.

3. Po ich nadaniu migracja rozpocznie się automatycznie.

Te uprawnienia są potrzebne, aby aplikacja mogła przetwarzać i synchronizować sesje.

Krok 3: Rejestracja lub logowanie

V2 wymaga konta użytkownika:

• Nowi użytkownicy: Zarejestruj się bezpośrednio w aplikacji.

• Istniejący użytkownicy: Jeśli masz już konto utworzone w wersji webowej, zaloguj się swoimi danymi.

Krok 4: Automatyczny transfer sesji

Po rejestracji/logowaniu sesje z V1 zostaną automatycznie przeniesione. Aby śledzić postęp:

1. Naciśnij ikonę z dwiema strzałkami u góry.

2. Na kolejnym ekranie zobaczysz wszystkie sesje, które nie zostały jeszcze zsynchronizowane z V1.

Krok 5: Poczekaj na zakończenie

Poczekaj, aż migracja się zakończy. Czas trwania zależy od liczby sesji.

Ważne: Nie zamykaj aplikacji w tym czasie. Pozostaw ją otwartą i aktywną.

Obsługa błędów

Jeśli niektóre sesje nie zostaną zsynchronizowane:

• Pozostaną na liście lokalnej.

• Możesz spróbować ponownie z tej listy.

• Jeśli sesja nadal się nie powiedzie po drugim podejściu, możesz:

• Przeciągnąć w lewo, aby ją usunąć, lub

• Przeciągnąć w prawo, aby ją zarchiwizować.

Zarchiwizowane sesje: Jeśli zarchiwizujesz sesję, możesz wysłać ją do wsparcia (support@sunbits.de). Zostanie przeanalizowana i spróbujemy rozwiązać problem.

Zakończenie

Synchronizacja jest zakończona, gdy:

• Status zsynchronizowanych sesji osiągnie stan końcowy.

• W większości przypadków lista sesji jest pusta.

• Pojawi się komunikat, że wszystkie sesje zostały zsynchronizowane.

Jeśli nie przyznałeś uprawnień podczas onboardingu

Jeśli nie przyznałeś wymaganych uprawnień podczas onboardingu, możesz uruchomić migrację ręcznie:

1. Po zalogowaniu przejdź do swojego profilu.

2. Na samej górze znajduje się przycisk do ręcznego uruchomienia migracji.

3. Następnie wróć do dziennika.

Tam możesz użyć ikony z dwiema podwójnymi strzałkami, aby przejść do poszczególnych sesji i przenieść je ręcznie.

1. Alternatywnie możesz zamknąć aplikację i pozwolić, aby proces uruchomił się automatycznie.

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli napotkasz problemy podczas migracji, skontaktuj się z naszym wsparciem: support@sunbits.de.

Dziękuję za całą pracę!

Podczas pierwszego logowania moje dane z forum z adresem e-mail i hasłem zostały odrzucone. Logowanie przez Google jednak zadziałało. Mam stary Xiaomi 10, jeśli to pomoże.

to mię cieszy, logowanie z forum jest inne niż logowanie w aplikacji, są one od siebie oddzielne.

Przeprowadziłem migrację moich sesji z V1 do V2. Wydaje się, że zakończyła się pomyślnie, chociaż przy około 600 sesjach nie mogę tego stwierdzić z całkowitą pewnością. Jednak liczba całkowitych kilometrów jest mniej więcej zgodna. Jednak przy każdym uruchomieniu WST zaczyna on od nowa, mimo że nie inicjuję migracji. W każdej sesji poprawnie stwierdza “This Session has already been imported”. Mogę korzystać z WST dopiero po około 1-2 godzinach, gdy zakończy on ponownie. Przy następnym uruchomieniu proces migracji rozpoczyna się ponownie. Co mogę zrobić? Dołączam zrzut ekranu, dziękuję.

To bardzo dobrze, że to zadziałało. Jeśli migracja zostanie ponownie uruchomiona, oznacza to, że nie została zakończona.

Najlepiej w tym przypadku nacisnąć podwójne strzałki w dzienniku. Pojawi się lista sesji, które nie zostały zmigrowane. Można je usunąć, przesuwając w lewo, lub zarchiwizować, przesuwając w prawo. Zarchiwizowanie oznacza, że zostaną one zapisane lokalnie, a dane można ręcznie sprawdzić, aby zidentyfikować ewentualne problemy w wersji v2. Problemami mogą być na przykład zbyt krótka sesja, krótsza niż 30 sekund.

Czy to pomoże?

Dziękuję za szybką odpowiedź. Lista sesji, które rzekomo nie zostały zmigrowane, zawiera zmigrowane sesje. To jest problem. Są to setki, więc archiwizowanie każdej z osobna jest męczące. WST sprawdza je wszystkie i właściwie stwierdza, że zostały zmigrowane, ale nie usuwa ich samodzielnie z listy.

Witaj,

W najbliższym aktualizacji dostosuję zachowanie i dodatkowo wprowadzę opcję, która pozwoli zbiorczo archiwizować lub usuwać wszystkie sesje.

Jeśli jesteś pewien, że wszystkie sesje zostały pomyślnie zmigrowane, do czasu aż ta funkcja będzie dostępna, istnieje alternatywna metoda ręcznej naprawy problemu:

Kroki:

1. Upewnij się, że wszystkie sesje zostały zmigrowane. W tym celu otwórz aplikację na innym urządzeniu (np. na PC) i porównaj sesje w dzienniku z listą sesji w przeglądzie migracji.
  2. Jeśli niektóre sesje nie zostały zmigrowane, proszę je zarchiwizować.
  3. Następnie skopiuj zarchiwizowane sesje z następującego folderu:
    SDCARD/Android/data/de.sunbits.windsporttracker/files/downloads/WST
    do innego folderu (np. lokalnie lub w Google Drive). Ważne:
    Dla tego kroku musisz użyć oryginalnego menedżera plików systemu, ponieważ tylko on ma odpowiednie uprawnienia do tego folderu. Alternatywnie możesz spróbować otworzyć folder za pomocą aplikacji takiej jak Total Commander – ta zazwyczaj automatycznie przekierowuje Cię do odpowiedniego menedżera plików systemu.
  4. Po zakończeniu kroków 1–3 możesz albo odinstalować i ponownie zainstalować aplikację, albo tylko wyczyścić dane aplikacji i pamięć podręczną.
    W tym celu długo naciśnij ikonę aplikacji → Informacje o aplikacjiPamięćWyczyść dane i Wyczyść pamięć podręczną.

Ważna uwaga:

Ta metoda spowoduje usunięcie wszystkich danych wersji V1. Wszystko, co nie zostało zmigrowane lub wcześniej zabezpieczone, zostanie nieodwracalnie utracone.

Proszę postępować zgodnie z tą metodą tylko wtedy, gdy jesteś pewien. W razie wątpliwości zalecam poczekanie na aktualizację – powinna być ona dostępna w ciągu około dwóch tygodni.

Witaj!

Chciałbym pobrać swoje zarchiwizowane pliki, ale ani metoda menedżera plików systemu Android, ani połączenie przez USB z komputerem (próbowałem to na PC z Windows i Total Commander oraz na MacBook z MacDroid) nie działają. Mam telefon Samsung A33 z Androidem 16. Czy istnieją inne sposoby na wyeksportowanie moich ORYGINALNYCH plików GPX? (niestety są one przycinane podczas importu do nowej wersji aplikacji).

Witaj,

aby pobrać zarchiwizowane pliki, otwórz na swoim telefonie ten folder:

Android/data/de.sunbits.windsporttracker/files/downloads/WST

Na wielu urządzeniach Samsung aplikacja My Files blokuje dostęp do Android/data. W takim przypadku zainstaluj na swoim telefonie Total Commander.

Kroki:

1. Otwórz Total Commander i przyznaj wszystkie wymagane uprawnienia.
  2. Przejdź do Internal Storage → Android → data.
  3. Gdy zostaniesz poproszony, zezwól na uprawnienie „list all apps”.
  4. Otwórz folder de.sunbits.windsporttracker.
  5. Android poprosi o potwierdzenie dostępu przez systemowy menedżer plików — zezwól na nie.
  6. Teraz możesz uzyskać dostęp do plików i skopiować je.

Na początku może to wyglądać skomplikowanie, ale gdy uprawnienia zostaną przyznane, dostęp do folderu jest prosty.

Aplikacja używa tej lokalizacji, ponieważ jest to oficjalny i zalecany katalog dla plików publicznych specyficznych dla aplikacji w Androidzie. Przechowywanie plików w innym miejscu wymagałoby ręcznego wyboru folderu i zatwierdzania uprawnień dla każdego pliku, co znacznie utrudniłoby archiwizację wielu plików.

Daj znać, czy to działa dla Ciebie :slightly_smiling_face:

Dziękuję za informacje!

Niestety, zakończyłem się reinstalacją starej wersji windsport tracker i wydaje się, że usunęła wszystkie moje pliki gpx/sbp z telefonu. :frowning: Czy oryginalne (nieskrocone) pliki gpx są przechowywane na serwerze, gdy przeniosłem moje dane ze starej wersji?

Przykro mi to słyszeć.

Zdecydowanie nie zalecam instalowania starej aplikacji ze źródła nieoficjalnego. Kod nie jest zweryfikowany i może być potencjalnie zmodyfikowany lub naruszony, co stanowi zagrożenie bezpieczeństwa.

Dane, które zmigrowałeś do V2, nadal znajdują się w Twoim koncie V2. Po prostu zaloguj się ponownie i powinieneś mieć do nich dostęp. Jedną z kluczowych zalet V2 jest to, że Twoje dane są oparte na koncie i nie są już powiązane z określonym urządzeniem, więc pozostają dostępne niezależnie od Twojego telefonu.

Czy istnieje oficjalne źródło?

Jedynym oficjalnym źródłem jest Google Play Store.

Witaj,

Prawie podjąłem decyzję o migracji na V2. Zauważyłem nową ikonę na swoim smartfonie i zrozumiałem, że miało miejsce ważne aktualizacja, choć jeszcze nie przeszedłem przez aktywację, głównie z dwóch powodów:

1. To pierwszy raz, kiedy zamierzam zapłacić za aplikację (powinieneś być zaszczycony :P) i muszę zdecydować, jak naładować pieniądze;
  2. Chciałbym mieć pewność, że moje sesje, moje wyposażenie i ich połączone statystyki nie znikną w trakcie tego procesu.
    Czy mogę nadal kontynuować bez obaw, czy może jest już za późno?

Witam,

Dziękujemy bardzo za Twój feedback! :slightly_smiling_face:

Najpierw krótkie wyjaśnienie: logo, które widzisz, zostało wprowadzone ponad rok temu, więc mamy nadzieję, że nie było zbyt zaskakujące.

Oto odpowiedzi na Twoje pytania:

1. Następna aktualizacja i opcje płatności
    Możesz poczekać na następną aktualizację aplikacji, która również wprowadzi więcej opcji płatności dla wersji web. (Obecnie w aplikacjach obsługiwane są tylko Apple Pay i Google Pay.)

2. Migracja danych i rozpoczęcie próbnego okresu
    Aby przeprowadzić migrację danych, musisz utworzyć konto. Gdy to zrobisz, Twój 27-dniowy okres próbny rozpocznie się automatycznie. Nie musisz podawać żadnych informacji o płatności z góry, a okres próbny nie jest ograniczony — dokładnie wiesz, za co płacisz po 27 dniach. Gdy Twoje konto zostanie utworzone, Twoje dane w wersji 1 (stare sesje i sprzęt) powinny zostać zmigrowane automatycznie. Jeśli napotkasz jakiekolwiek problemy podczas migracji, jesteśmy tu, aby pomóc. Ważne: NIE odinstaluj aplikacji przed zakończeniem migracji, ponieważ może to spowodować utratę danych. Jeśli pojawi się jakiś problem, po prostu skontaktuj się z nami.

3. Sprawdzenie uprawnień
    Niektórzy użytkownicy mają problemy z migracją z powodu brakujących uprawnień aplikacji. Aby upewnić się, że wszystko jest ustawione poprawnie:

• Naciśnij dłużej ikonę aplikacji WST w swoim launcherze → naciśnij Informacje o aplikacji.
  • Upewnij się, że wszystkie uprawnienia są przyznane, powiadomienia są dozwolone, a dostęp w tle jest włączony.
  • Upewnij się, że aplikacja jest na białej liście optymalizacji baterii. Przydatny przewodnik na ten temat znajdziesz tutaj: https://dontkillmyapp.com

Jeśli masz jakieś pytania, nie wahaj się się z nami skontaktować. W przeciwnym razie ciesz się wersją V2! :tada:

1 polubienie

Witaj, dzięki dzisiejszej aktualizacji istnieje teraz możliwość eksportowania wszystkich lokalnych sesji do wybranego folderu lub usunięcia wszystkich.\n\nPonadto automatyczna próba przeniesienia lokalnych sesji zostanie podjęta tylko raz.

1 polubienie

Dziękuję. Dzięki aktualizacji mój problem z migracją został rozwiązany, świetnie!

1 polubienie