Cześć, wypróbowałem dziś aplikację podczas windsurfingu.
Mam Pixel Watch 4 i zezwoliłem na wszystkie uprawnienia, w tym dostęp do lokalizacji ustawiony na „zawsze”.
Według zapisu zrobiłem naprawdę dużo zwrotów z wiatrem, ale w rzeczywistości nie zrobiłem ani jednego — wykonywałem tylko powolne zwroty na wiatr.
Mój puls również został dziwnie zarejestrowany. W aplikacji Strava działało to lepiej, podobnie jak obliczanie kcal.
Zaimportowałem do Stravy plik GPX 1.1.
Czy mogę jeszcze zmienić jakieś ustawienia po swojej stronie, żeby naprawić wykrywanie zwrotów z wiatrem?
Jeśli potrzebujecie dodatkowych informacji, dajcie mi znać.
Nawet jeśli dane nie są aż tak dokładne, prawdopodobnie wykupię subskrypcję, ale na razie będę dalej testować.
Wykrywanie zwrotów przez rufę zależy od kierunku wiatru, który aplikacja pobiera automatycznie z serwisu pogodowego — ale te dane nie zawsze są dokładne. Po zakończeniu sesji możesz ręcznie skorygować kierunek wiatru w edytorze pogody. Po wprowadzeniu zmian sprawdź, czy wykrywanie manewrów działa lepiej. Jeśli nadal coś się nie zgadza, bardzo pomogłoby mi udostępnienie oryginalnego pliku sesji — wyślij go proszę na adres support@sunbits.de.
Tętno to znany problem, nad którym już pracuję. Wygląda na to, że ma on związek z tym, jak ciasno zegarek przylega do nadgarstka podczas sesji — następnym razem warto spróbować zapiąć go nieco ciaśniej.
Przejrzałem tę sesję. Problem polega na tym, że podczas wolnych manewrów, takich jak twój, ślad GPS zwrotu przez sztag wygląda geometrycznie bardzo podobnie do zwrotu przez rufę — ponieważ powoli ostrzysz, a punkt zwrotu wypada po zawietrznej, a nie po nawietrznej. To sprawia, że automatyczne rozróżnienie tych dwóch manewrów jest bardzo trudne.
To znane ograniczenie w przypadku sesji windsurfingowych przy niskiej prędkości i na ten moment nie mam prostego sposobu, żeby je naprawić.
Dzisiaj zegarek był zapięty bardzo ciasno. Nawet ciaśniej niż podczas ostatniej sesji ze Stravą. A wtedy Strava przez cały czas prawidłowo rejestrowała tętno.
Faktycznie robiłem zwrot przez sztag bardzo ostro. Przez to za każdym razem całkowicie wytracałem prędkość. Możliwe, że zanim się zatrzymałem, przesunąłem się w tym czasie o 0,5–1 metra z wiatrem, a potem płynąłem dalej.
Na mapie z ostatniej sesji zapisanej w Stravie rzeczywiście widzę też kilka zwrotów przez rufę.
Mam jeszcze jedno przypuszczenie i dzisiaj je sprawdzę. Tryb blokady wodnej nie działa. Gdy włączam go bezpośrednio z poziomu zegarka, wyświetlacz pozostaje cały czas włączony również podczas korzystania z aplikacji. Zrobiłem to dopiero pod koniec sesji i od tego momentu wszystko zaczęło być chyba prawidłowo rejestrowane. Ogólnie mam wyłączoną funkcję Always On w zegarku i dopiero po włączeniu trybu blokady wodnej bezpośrednio na zegarku aplikacja działała w trybie Always On.
Tak, wszystko na to wskazuje. Czyli chodzi o funkcję Always On — musi być włączona, żeby tętno było monitorowane.
Ustawienie na zegarku: Always On wyłączone
Ustawienie w aplikacji: Always On włączone
Aplikacja nie przełącza jednak mojego zegarka w tryb blokady wodnej. Ta funkcja jest zabugowana. Pojawia się animacja, ale zegarek nadal reaguje na dotyk. Potem ekran się wyłącza, ponieważ aplikacja działa w trybie Always On tylko wtedy, gdy włączona jest blokada wodna.
Gdy włączę tryb blokady wodnej bezpośrednio na zegarku, aplikacja również pozostaje w trybie Always On.
Po włączeniu Always On tętno było już monitorowane bez przerwy.
Są więc dwa problemy:
Aplikacja nie może włączyć trybu blokady wodnej na moim Pixel Watch 4.
Tętno jest monitorowane tylko w trybie Always On.
Blokady wodnej w Wear OS nie można aktywować z poziomu aplikacji. Wear OS na to nie pozwala, dlatego wyświetlana jest jedynie wskazówka, aby włączyć ją samodzielnie. Można to zrobić, przytrzymując koronkę do momentu, aż zegarek zawibruje. Następnie należy ją puścić, przewinąć menu w dół i wybrać blokadę wodną.
Tryb Always On można również aktywować w aplikacji, ale trzeba ją potem ponownie uruchomić, czyli zamknąć, usunąć z listy ostatnio otwieranych aplikacji, a następnie uruchomić ponownie. Tryb Always On w aplikacji działa jednak inaczej: ekran pozostaje włączony przez cały czas, przez co zużywa więcej energii niż w przypadku korzystania z tego trybu w zegarku. Również w tym przypadku nie da się tego rozwiązać inaczej, ponieważ Wear OS na to nie pozwala.
Przesyłanie Watch → Android
Status przesyłania jest teraz wyświetlany bezpośrednio na zegarku (nie przesłano / trwa przesyłanie / przesłano pomyślnie). Po przesłaniu dane pozostają na zegarku jeszcze przez 7 dni i nie są już od razu usuwane — dzięki temu można przesłać sesję ponownie, jeśli przypadkowo usunie się ją na Androidzie.
Tętno
Naprawiono błąd, przy którym tętno było rejestrowane w sposób ciągły tylko wtedy, gdy ekran był cały czas aktywny.
Dzięki wszystkim, którzy pomogli w odtwarzaniu i zgłaszaniu błędów!